Topul celor mai mari tranzacții cu terenuri agricole din 2021. Prețurile de vânzare la loturile mari au scăzut drastic. Fostul ministru Radu Berceanu, în top

Topul celor mai mari tranzacții cu terenuri agricole din 2021. Prețurile de vânzare la loturile mari au scăzut drastic. Fostul ministru Radu Berceanu, în top

SURSA FOTO: Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

scris 30 dec 2021

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avizat în acest an 9 tranzacții cu terenuri agricole mari, la un preț cumulat de 1,7 milioane euro, aproape jumătate din valoarea celor 10 contracte mari avizate în anul izbucnirii pandemiei 2020. Cea mai mare tranzacție din 2021 a fost la un preț cu 25% mai mic decât cel mai scump contract semnat un an mai devreme, potrivit datelor colectate și analizate de Profit.ro.

Ministerul Agriculturii, care are obligația de a aviza toate tranzacțiile cu terenuri agricole ce depășesc 30 de hectare, și-a dat, în 2021, avizul final pentru terenuri cu o suprafață totală de circa 350 de hectare, iar prețul total de tranzacționare a fost de 1,7 milioane euro. Spre comparație, în anul izbucnirii pandemiei 2020, au fost avizate un număr similar de tranzacții, dar cu o suprafață de circa 460 de hectare și o valoare de vânzare de 3,1 milioane de euro, aproape dublu față de contractele înregistrate în 2021.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Valoarea medie de tranzacționare a terenurilor care obțin acordul ministerului a scăzut de asemenea cu peste 23% de la an la an.

Cea mai mare tranzacție a anului 2021, atât ca valoare, cât și ca suprafață, semnalată în premieră de Profit.ro, a fost realizată între compania Cervina, a omului de afaceri Mihai Anghel – cel mai mare trader de cereale cu capital autohton, și Nicolae Sorin Răducan, fost prefect al județului Dolj și actual director al APIA Dolj, și a vizat un teren de 65 de hectare din localitatea Segarcea, vândut cu un preț de peste 7.500 de euro pe hectar.

Deși s-a încheiat peste prețul mediu, de circa 5.100 de euro pe hectar, înregistrat în 2021 la tranzacțiile cu suprafețe de peste 30 de hectare, contractul este la un preț cu 25% sub vârful atins în 2020. Cel mai scump hectar de teren vândut în 2020 a fost în județul Iași, în localitatea Plugari. În luna mai 2020, familia Alexandru-Tudor și Camelia Bernic a încasat aproape 10.000 de euro pe hectar de la Ilie Airinei pentru 34 de hectare de pământ.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Față de 2021, când tranzacția dintre Cervina și Nicolae Sorin Răducan a ținut capul de afiș și la capitolul valoare totală a contractului, în 2020 o altă înțelegere a avut un preț total mai mare. Atunci, investitoarea germană Maria Doris Schlereth cumpăra de la familia Robescu peste 108 hectare de teren în comuna Jebel din județul Timiș la un preț de circa 928.000 de euro, echivalentul a circa 8.500 de euro pe hectar.

A doua tranzacție ca valoare și suprafață avizată în 2021 a fost realizată de fondul de investiții norvegiano-britanic North Bridge Agri, care a vândut 45 de hectare de teren agricol unei firme a fermierului Viorel Luchian din Timiș pentru circa 306.800 euro, echivalentul a 6.800 de euro pe hectar. Tot în jurul acestei valori pe hectar s-a ajuns și în cazul vânzării a circa 32 de hectare de teren din Teleorman într-un contract dintre Gheorghe Paul Dan Ionescu și Constantin Silviu Petculescu. 

O altă tranzacție interesantă din topul anului 2021, semnalată de Profit.ro, a fost cea prin care fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a intrat în afacerea unuia dintre cei mai mari fermieri din Oltenia, compania Agroexpert Industry, și a cumpărat 40 de hectare de teren agricol lângă Dunăre de la familia Mircea Gabriel Oprescu și Nuți Daniela Oprescu, la un preț de circa 5.400 de euro pe hectar.

Eurostat a publicat, recent, o statistică cu privire la prețul terenurilor agricole în 2020 în țările Uniunii Europene. România figurează cu un preț mediu de 7.163 de euro pe hectar. În regiunea București-Ilfov, prețul mediu raportat a fost de 11.615 euro pe hectar, în regiunea Sud-Muntenia, prețul este de 8.245 de euro pe hectar, în regiunea de Vest, prețul este 8.053 de euro pe hectar, urmată de regiunea Sud-Vest Oltenia, cu un preț de 7.856 de euro pe hectar, regiunea Sud-Est, cu 7.849 de euro pe hectar, regiunea Centru, cu 7.267 de euro pe hectar, regiunea de Nord-Est, cu 6.621 de euro pe hectar și cea mai ieftină este regiunea Nord-Vest, unde prețul mediu a ajuns la 6.261 de euro pe hectar.

Comparativ cu țările vecine, România are prețurile mai ridicate. Spre exemplu, în Bulgaria, prețul mediu este de 5.328 de euro/hectar, în Ungaria, prețul mediu este de 4.893 de euro pe hectar, în Slovacia, 3.984 de euro, și în Croația, 3.440 de euro. Totuși în Cehia prețul mediu este de 9.477 de euro, iar în Polonia, de 10.711 euro.


Tranzacții mai multe pe final de an

Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole a reintrat pe o creștere ușoară, de circa 1,8%, în primele 11 luni din 2021, comparativ cu perioada similară a anului anterior, după ce în luna noiembrie s-au înregistrat cele mai multe contracte din 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În această perioadă s-au tranzacționat la nivel național peste 95.000 de loturi de teren agricol. În luna noiembrie s-au vândut cele mai multe, respectiv 10.731 de terenuri, urmată de luna septembrie, cu 10.664 de loturi, și luna octombrie, cu 10.331 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.

EXCLUSIV Constructorul bazei militare de la Deveselu, Danya Cebus, intrat sub controlul milionarului Jacob Luxenburg, își extinde puternic activitatea de dezvoltare de locuințe în România, cu sute de unități planificate în mai multe orașe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Constructorul bazei militare de la Deveselu, Danya Cebus, intrat sub controlul milionarului Jacob Luxenburg, își extinde puternic activitatea de dezvoltare de locuințe în România, cu sute de unități planificate în mai multe orașe

Cele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Arad, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 5.100 de tranzacții de vânzare-cumpărare în primele 11 luni din 2021, echivalentul a 5,3% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național, potrivit datelor ANCPI analizate de Profit.ro. Luna în care arădenii au vândut cel mai mare volum de pământ a fost iulie, când s-au tranzacționat 896 de loturi.

Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în primele 11 luni ale anului este completat pe locul doi de Buzău, cu 4.800 de tranzacții, Galați, cu un număr de peste 4.700 tranzacții, Bihor, cu un volum de 4.658, și Timiș, cu peste 4.300 de tranzacții. Practic, primele cinci județe din top acoperă aproape un sfert din numărul de terenuri agricole vândute în primele 11 luni din 2021 la nivel național.

La coada clasamentului se plasează Covasna, Maramureș și Bistrița Năsăud, județe în care s-au vândut sub 800 de terenuri agricole în perioada analizată.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
top tranzactii terenuri
terenuri agricole