Tranzacție: Libanezii de la CFH intră în România printr-o tranzacție care sparge borna de preț pe piața imobiliară. Au cumpărat Day Tower la un randament de sub 7%

Tranzacție: Libanezii de la CFH intră în România printr-o tranzacție care sparge borna de preț pe piața imobiliară. Au cumpărat Day Tower la un randament de sub 7%
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 22 oct 2019

Compania Corporate Finance House Group (CFH) din Orientul Mijlociu a cumpărat clădirea de birouri Day Tower din București, clădire dezvoltată de omul de afaceri Dimitris Mourkakos din cadrul Day Group, partener de afaceri al lui Ioannis Papalekas. Imobilul este închiriat de Enel printr-un contract pe termen lung care a permis vânzătorului să obțină un randament investițional de sub 7%, o premieră pentru piața imobiliară post criză, potrivit informațiilor Profit.ro.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Day Tower este o clădire de birouri finalizată la sfârșitul anului 2018, de clasa A, aproape de centrul istoric al orașului, în imediata apropiere a Bibliotecii Naționale a României și a Tribunalului București.

CFH este o bancă de investiții înființată în 1998 și este o subsidiară a First National Bank Group, cu operațiuni în Orientul Mijlociu. CFH a executat tranzacții cu o valoare cumulată de peste 4 miliarde de dolari.

Investitorul a fost asistat de Savills, fiind prima sa investiție în România, iar dezvoltatorul a fost reprezentat de Crosspoint Real Estate.

Atenția spre România a investitorilor imobiliari străini este la cotă maximă. Noi fonduri de investiții sunt așteptate din țări occidentale. Raportul risc-preț al pieței românești - cel mai atractiv din Europa Centrală și de Est CITEȘTE ȘI Atenția spre România a investitorilor imobiliari străini este la cotă maximă. Noi fonduri de investiții sunt așteptate din țări occidentale. Raportul risc-preț al pieței românești - cel mai atractiv din Europa Centrală și de Est

„Aceasta este prima investiție a clientului nostru în București, prevăzută a fi una dintre primele zece piețe europene cu cea mai rapidă dezvoltare pentru următorii cinci ani. Aceasta urmează o tendință de creștere a capitalului internațional la care am asistat, care vizează randamentele “prime” disponibile pe piețele din Europa Centrala si de Est", spune Chris Gillum, Head of Offices, Regional Investment Advisory EMEA la Savills.

În Cehia, Ungaria și Polonia, nivelul yield-urilor (randament investițional) de acum este comparatibil cu cel din 2007. În România, tranzacționarea America House din 2007 a fost realizată la un yield de 5,8%, cel mai mic înregistrat, iar acum piața e la 7%. Cu alte cuvinte, România este singura piață din regiune care nu e la fel de scumpă ca acum 12 ani. Yield-urile în România au scăzut cu circa 75 de puncte de bază în 4  ani, foarte lent.

„Tranzacția va determina creșterea încrederii altor investitori și dezvoltatori în premizele pozitive ale pieței imobiliare din București. Compresia randamentelor prime la clădirile de birouri pe care am observat-o în ultimii ani, precum și diversificarea capitalului vor determina cel mai probabil o creștere a lichidității și, ulterior, o repoziționare a pieței românești, drept o destinație care nu mai poate fi ignorată de marile fonduri de investiții", a menționat Codrin Matei, Managing Partner, Crosspoint Real Estate.

EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Clădirea simbol a BCR din Piața Universității urmează a fi cumpărată de un investitor arab până la finalul anului

Yield-ul sau randamentul investițional este un indicator folosit în piața imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăți. Valoarea netă a acestuia se calculează prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietății. Indicatorul este la 7% pentru birourile din București, 6,5% pentru proprietățile de retail și 7,75% pentru industrial. Cu cât procentul este mai mare cu atât imobilul este mai ieftin.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfh
day tower