Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea Evergrande, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari

Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea Evergrande, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 ian 2024

Un tribunal din Hong Kong a ordonat luni lichidarea China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, o decizie care probabil va provoca turbulențe pe piețele financiare chineze, în condițiile în care autoritățile caută să țină sub control criza imobiliară, transmit BBC și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Judecătorul Linda Chan a declarat: "Lucrurile trebuie să se oprească aici", după ce în mod repetat dezvoltatorul imobiliar nu a reușit să vină cu un plan de restructurare a datoriilor sale de peste 300 de miliarde de dolari, la mai mult de doi ani după ce nu și-a rambursat obligațiunile, scrie Agerpres.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

Directorul general al Evergrande, Siu Shawn, a afirmat pentru presa din China că firma se va asigura că proiectele de construire de locuințe vor fi realizate, în pofida deciziei tribunalului din Hong Kong. El a adăugat că decizia nu va afecta operațiunile diviziilor interne și externe ale Evergrande.

"Nu este finalul, ci începutul unui proces de lichidare prelungit, care va îngreuna și mai mult operațiunile zilnice ale Evergrande. În condițiile în care majoritatea activelor companiei sunt în China, există incertitudini privind modul în care creditorii pot pune sechestru pe active, iar situația este chiar mai dificilă pentru acționari", a apreciat Gary Ng, economist la Natixis.

Înaintea audierii de la tribunal, acțiunile Evergrande au scăzut cu 20%. Tranzacționarea titlurilor China Evergrande și subsidiarelor sale listate China Evergrande New Energy Vehicle Group și Evergrande Property Services a fost oprită după verdict.

China a cunoscut un boom al sectorului imobiliar după liberalizarea pieței în 1998, într-o țară unde achiziționarea unei locuințe este deseori o condiție prealabilă căsătoriei și o investiție.

Companiile imobiliare au putut să se dezvolte în mare viteză grație împrumuturilor bancare, însă gradul lor de îndatorare a crescut atât de mult, încât autoritățile au decis să pună punct împrumuturilor începând din 2020. De atunci, accesul la credite al dezvoltatorilor imobiliari s-a redus în mod considerabil, iar cererea de bunuri imobiliare a picat, pe fondul încetinirii economice și al dificultăților legate de restricțiile introduse în pandemie.

viewscnt
Afla mai multe despre
evergrande
lichidare