EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat o suprafață mare de teren de la fiica lui Fathi Taher, lângă Școala Americană. Pot construi sute de apartamente și magazine

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat o suprafață mare de teren de la fiica lui Fathi Taher, lângă Școala Americană. Pot construi sute de apartamente și magazine
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 26 ian 2024

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat de la Suzan Taher, fiica cea mare a lui Fathi Taher, terenuri cu o suprafață de circa 11 hectare în apropierea Școlii Americane, din Pipera, pe care ar putea construi sute de apartamente de magazine, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Frații Pavăl au cumpărat 3 loturi de teren, libere de construcții, cu o suprafață cumulată de circa 11 hectare. Proprietățile au fost parte, anterior vânzării, dintr-un conflict juridic între Suzan Taher și First Bank/Piraeus Bank.

EXCLUSIV Tranzacție imobiliară uriașă anulată. Gigantul ungar Adventum s-a retras din cea mai valoroasă tranzacție de birouri aflată în lucru, în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție imobiliară uriașă anulată. Gigantul ungar Adventum s-a retras din cea mai valoroasă tranzacție de birouri aflată în lucru, în România

Terenurile sunt amplasate între Școala Americană, fondată de Fathi Taher, și șoseaua de centură a Bucureștiului, o zonă populată cu ansambluri rezidențiale premium precum Oxford Gardens sau Ibiza Sol.

„Încă nu a fost luată o decizie cu privire la destinația de folosință a acestor terenuri“, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentații Dedeman.

Sursele Profit.ro, din zona de brokeraj imobiliar, sugerează că terenurile se pretează cel mai bine pentru o dezvoltare rezidențială și de retail. Într-un colț al proprietății, Lidl deține un depozit logistic, cumpărat de la producătorul de ciocolată Kandia Dulce, tranzacție prezentată în premieră de Profit.ro.

EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath

Dată fiind suprafața mare a terenurilor acumulate de frații Pavăl și de ansamblurile rezidențiale învecinate, un eventual proiect rezidențial dezvoltat aici ar avea în componență sute de apartamente.

Iordanianul Fathi Taher, decedat în iunie 2021, a fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România postcomunistă, iar legăturile sale cu statul român datează de dinainte de 1989, când a fost reprezentant comercial al Kuweitului la București. De numele său se leagă afaceri precum Școala Româno-Americană din Pipera, hotelul Marriott din capitală, asigurătorul AIG România, Kandia, fabrica Griro, platforma Electroputere Craiova sau clubul de fotbal Rapid București, precum și alte afaceri imobiliare și hoteliere.

Câștigurile din Dedeman, reinvestite

Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj, a atins în 2022 o cifră de afaceri de 11 miliarde lei, în creștere cu 10% față de anul anul precedent, și un profit net de 1,7 miliarde lei, cu 1,45% peste nivelul din 2021.

FOTO Investiție de 1,5 milioane euro în platforma Independența Sibiu, vechi hale de producție vor fi transformate în hub CITEȘTE ȘI FOTO Investiție de 1,5 milioane euro în platforma Independența Sibiu, vechi hale de producție vor fi transformate în hub

Rețeaua Dedeman numără 61 de magazine răspândite în toate județele țării cu excepția Teleorman și Giurgiu. Anul trecut au fost inaugurate doar două magazine: unul la Craiova lângă Promenada Mall și altul la Petroșani. Rețeaua de bricolaj mai beneficiază de 5 centre logistice, un parc auto propriu și are peste 12.500 de angajați.

După ce au făcut din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, frații Pavăl au început să își diversifice investițiile. Până acum, spre sectorul imobiliar au direcționat cele mai mari sume, un total de peste 800 de milioane de euro.

Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari

Au încheiat cea mai mare tranzacție a anului 2022 și cea mai mare tranzacție imobiliară realizată vreodată în România prin achiziția portofoliului de birouri al CA Immo, contra unei sume de 377 de milioane de euro; au plătit circa 200 de milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, alte peste 120 de milioane de euro pe complexul The Office din Cluj-Napoca, circa 90 de milioane de euro pe prima clădire de birouri din cadrul complexului U Center din București și 50 de milioane de euro pe complexul de birouri Dacia One din București. Toate aceste achiziții îi poziționează pe locul 2 în clasamentul celor mai mari proprietari de spații pentru birouri din România, după Globalworth.

În plus, frații Pavăl au încheiat un parteneriat cu omul de afaceri Ionuț Dumitrescu și firma acestuia, Element Industrial, prin care dezvoltă și vând parcuri industrial-logistice lângă orașe mari din țară.

Pe lângă investițiile imobiliare, frații Pavăl și-au extins plasamentele și în construcții (Cemacon și Promateris), în industrie (Alro și Conpet), energie (Transelectrica și Electrica), viticultură (Purcari Wineries), restructurare companii (ROCA Investments), pe piața colectării de deșeuri (Ecorep Group), a panourilor fotovoltaice (Simtel), în transport fluvial (Transport Trade Services), sănătate (clinica dentară Victoria, Farmacia Tei și Bebe Tei) și agricultură (Moldova Farming).

Frații Pavăl au mai cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa. Terenul ar putea fi utilizat pentru dezvoltări de depozite, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV Nicolae Badea, fostul finanțator al Dinamo București, pregătește un proiect cu sute de apartamente, birouri și aparthotel în cartierul corporatiștilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nicolae Badea, fostul finanțator al Dinamo București, pregătește un proiect cu sute de apartamente, birouri și aparthotel în cartierul corporatiștilor

Proprietarii Dedeman lucrează și la primul lor ansamblu rezidențial, ce va fi construit pe un teren agricol din cartierul băcăuan Șerbănești. În același cartier din Bacău, pe un teren de circa 7 hectare amplasat pe malul lacului Bistrița, se pregătește și construcția proiectului mixt Dedeman Campus, care va include un centru comercial.

De asemenea, aceștia au consolidat și restaurat casa negustorului Nicolae Hlebnikian din centrul Bucureștiului, cumpărată cu circa 5 milioane de euro, despre care au anunțat că o vor transforma în sediu pentru companiile holdingului Pavăl.

viewscnt
Afla mai multe despre
dedeman
paval
fathi taher