Vancouver, Canada: Casele sunt atât de scumpe încât nici sportivilor de top nu le vine să cumpere. Tranzacțiile s-au prăbușit cu 40%

Vancouver, Canada: Casele sunt atât de scumpe încât nici sportivilor de top nu le vine să cumpere. Tranzacțiile s-au prăbușit cu 40%

Vancouver, orașul unde locuințele sunt atât de scumpe încât și sportivii plătiți cu milioane de dolari se feresc să cumpere.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 nov 2016

După ani de umflare a balonului rezidențial, orașul Vancouver, de pe coasta de vest a Canadei, are piața imobiliară blocată. Prețurile sunt considerate prohibitive de cei din clasa de mijloc, în timp ce un hocheist care abia a semnat un contract de 36 de milioane dolari americani pe 6 ani, încă apreciază drept scumpe locuințele pentru familia sa de 6 persoane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Loui Erkisson, hocheist suedez în vârstă de 31 de ani, are deja o lună de când joacă pentru noua sa echipă, Vancouver Canucks, în liga profesionistă nord-americană. S-a mutat de pe coasta de est a SUA, unde până în vară jucase pentru Boston Bruins, dar nu și-a găsit încă o casă care să se potrivească familiei sale. „Locuințele sunt prea scumpe pentru o familie ca a mea”, spune sportivul.

Eriksson a găsit soluția, spune rețeaua de televiziune Sportsnet din Canada. În apartamentul său are o cameră pentru 3 dintre copii, iar pe al patrulea îl ia în dormitorul pe care îl împarte cu soția Micaela. Momentan e singura reacție a hocheistului la bula speculativă din imobiliarul canadian.

Prețurile proprietăților în cea mai cunoscută stațiune montană a Americii se prăbușesc CITEȘTE ȘI Prețurile proprietăților în cea mai cunoscută stațiune montană a Americii se prăbușesc

La 1,87 metri, atletul Eriksson este un munte de om, dar tot nu se încumetă să escaladeze cotațiile rezidențialului din Vancouver. Pe vârful din luna mai, o casă medie în orașul din provincia British Columbia costa 1,4 milioane dolari canadieni. O retragere subită a cumpărătorilor a determinat scăderea prețurilor cu 20% la jumătatea verii, însă hocheistul rămâne refractar.

Este vorba și de costul de oportunitate, pentru că este de presupus că Eriksson are atât bani gheață, cât și capacitate de îndatorare pentru a cumpăra aproape orice proprietate. În anii 2010-2015 el a câștigat nu mai puțin de 63,6 milioane dolari americani, bani impozabili, din contractele sale la Dallas Stars și Boston Bruins, potrivit portalului sportrac.com. Noua sa înțelegere cu echipa Canucks, unde a venit liber de contract, se ridică la 36 milioane dolari americani pe care ar urma să îi încaseze în următorii 6 ani.

Potențialii cumpărători așteaptă

Sportivul suedez și familia sa cu 4 copii nu sunt singurii care așteaptă. Întreaga piață pare în expectativă. În luna octombrie a acestui an au fost vândute 2.233 proprietăți, cu 38,8% mai puțin decât în aceeași lună din 2015. „Potențialii cumpărători adoptă o strategie de așteptare pentru a vedea ce se întâmplă”, a declarat pentru CBC, Dan Morrison, președintele asociației profesionale, The Real Estate Board of Greater Vancouver, care centralizează tranzacțiile. Dacă întreaga piață înregistrează un recul al schimburilor, cea mai afectată este cea a locuințelor unifamiliale.

„Este înspăimântător”, spune un agent imobiliar

Luna trecută, prețul mediu pentru zona metropolitană a Vancouver era de 919.300 dolari, încă o valoare cu 24,8% peste prețurile din octombrie 2015. Griparea pieței a survenit în august, după ce autoritățile au impus o taxă de 15% străinilor care cumpără locuințe în Canada pentru a preveni avansul cotațiilor imobiliare susținute de intrări de capital ale nerezidenților, în special din China.

Blocajul la nivelul tranzacțiilor este un fenomen precursor al scăderii prețurilor, spune Brent Eilers, agent imobiliar în această parte a Canadei încă din anul 1983, pe baza experienței sale care a prins în cariera sa 4 astfel de etape de declin. „Când piața se schimbă, de obicei se schimbă peste noapte sau în 2 săptămâni, deși pentru public durează cam 2-3 luni să își dea seama. De aceea este înspăimântător”, declara Eilers pentru Global News.

Un autogol mai merge. Nu și să cumperi o casă prea scumpă!

Canadienii văd, însă, mai degrabă cu ochi buni perspectiva scăderii prețurilor. „Mulți oameni mi-au spus că speră la o prăbușire substanțială a pieței caselor”, spune David Eby, deputat în adunarea legislativă a provinciei vecine Alberta.

Loui Eriksson este unul dintre aceștia. Cu capul pe umeri, nu vrea să zvârle în imobiliare cu milioanele de dolari câștigate cu greu pe gheață. Debutul său la Canucks, nu a fost cel mai bun. Suedezul a reușit să marcheze în propria poartă la o neînțelegere cu coechipierii în meciul cu rivala Calgary Flames. În piața imobiliară, însă, vedem, Eriksson nu este predispus la greșeli. 

De înțeles suedezul. Lumea financiară este un loc mai dur chiar decât hocheiul pe gheață și acolo nici nu sunt coechipieri care să îți sară în ajutor.

viewscnt
Afla mai multe despre
vancouver
canada
case
locuinte
balon imobiliar
credit