Volumul tranzacțiilor imobiliare și-a continuat căderea, pe fondul COVID-19

Volumul tranzacțiilor imobiliare și-a continuat căderea, pe fondul COVID-19
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 iun 2020

Numărul tranzacțiilor imobiliare și-a continuat, în luna mai, scăderea abruptă începută în aprilie, de această dată fiind raportat un minus de 27,8%, comparativ cu luna mai a anului trecut, până la circa 32.000 de contracte, o urmare așteptată pe fondul restricțiilor impuse în timpul stării de urgență, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business



Volumul de tranzacții din primele cinci luni este de asemenea în scădere, cu 4,5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, în contextul în care primul trimestru din 2020 a adus cu 14,7% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna mai 2020, în București – 5.266, Ilfov – 3.838 și Cluj – 2.022. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Sălaj – 133, Covasna – 144 și Hunedoara – 234.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte.

EXCLUSIV Cel mai mare constructor din România, Bog’Art, cumpără un teren de la OMV Petrom și intră pe sectorul dezvoltărilor de apartamente premium CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare constructor din România, Bog’Art, cumpără un teren de la OMV Petrom și intră pe sectorul dezvoltărilor de apartamente premium

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare
ancpi
locuinte