Acord in extremis între Ottawa și Washington în vederea reformării NAFTA

Acord in extremis între Ottawa și Washington în vederea reformării NAFTA
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2018

Canada și Statele Unite au anunțat duminică seara (ora locală), chiar înainte de expirarea ultimatumului stabilit de Washington, ”un acord de principiu, împreună cu Mexicul” în vederea reformării tratatului de liber-schimb care leagă 500 de milioane de nord-americani din 1994, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Canada și Statele Unite au ajuns la un acord de principiu, împreună cu Mexicul, asupra unui nou acord comercial modern și adaptat la realitățile secolului al XXi-lea”, au anunțat ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland și reprezentantul american în Congres (USTR), Robert Lighthizer, scrie News.ro.

NAFTA/Alena devine ”Acordul Statele Unite-Mexic-Canada (USMCA/AEUMC)”, ”un acord comercial de mare calitate care va conduce la piețe mai libere, la un comerț mai echitabil și la o creștere economică solidă în regiunea noastră”, au declarat Ottawa și Washingtonul într-un comunicat comun emis la ora locală 23.30 (luni, 6.30, ora României), cu o jumătate de oră înainte de termenul-limită impus de Donald Trump.

Australia: Pedeapsa cu închisoarea pentru manipularea produselor alimentare a fost majorată la 15 ani, după descoperirea unor ace de cusut în căpșuni CITEȘTE ȘI Australia: Pedeapsa cu închisoarea pentru manipularea produselor alimentare a fost majorată la 15 ani, după descoperirea unor ace de cusut în căpșuni

”Acordul va consolida clasa de mijloc și va crea locuri de muncă bune bine plătite și noi oportunități pentru aproape 500 de milioane de persoane care trăiesc în America de Nord”, au dat asigurări Freeland și Lighthizer. Echipe lor poartă un adevărat maraton în negocieri de la începutul lui septembrie, dup ce au început discuții pe tema unei reașezări a NAFTA, impusă de președinte american în urmă cu peste un an.

Negocierile, la distanță de această dată, s-au intensificat în ultimul weekend, iar șefa diplomației canadiene și USTR au ținut ”să mulțumească ministrului mexican al Economiei Ildefonso Guajardo pentru colaborarea sa solidă în cursul ultimelor 13 luni”.

Washingtonul și Mexicul au convenit asupra termenilor noului NAFTA la sfârșitul lui august, ceea ce a sporit presiunile asupra premierului Justin Trudeau. Șeful Guvernului liberal a mizat mult cu un an înaintea unor alegeri egislative cu un rezultat incert.

”Suntem nerăbdători să strângem și mai mult legăturile economice strânse care ne unesc atunci când acest nou acord va fi pus în vigoare”, au declarat Guvernele canadian și american.

Trudeau și-a convocat miniștrii de urgență, duminică seara, într-o reuniune excepțională de Cabinet, consacrată acestui dosar ultrastrategic.

La final, liderul liberal a intrat în mașină fără să răspundă întrebărilor numeroșilor jurnaliști care îl așteptau, însă a recunoscut că ”este o zi bună pentru Canada”. El a explicat că detaliile acordului urmează să fie dezvăluite luni dimineața (ora locală).

NAFTA, un acord trilateral între Statele Unite, Mexic și Canada încheiat în 1994, era una dintre oile negre ale președintelui Donald Trump, care l-a acuzat că a cauzat pierderea a milioane de locuri de muncă americane, mai ales în industria automobilului.

Președintele american și-a repetat criticile la adresa NAFTA sâmbătă, în fața susținătorilor săi, în Virginia, subliniind că noul acord încheiat cu Mexicul este ”un acord bun pentru ambele țări”.

Mai multe date-limită au trecut, anterior, fără să se ajungă la un rezultat. Acest progres are loc cu doar câteva ore înainte ca opt milioane de locuitori din Québec să se prezinte la urne într-un scrutin legislativ provincial riscant pentru familia politică a lui Trudeau. Liberalii, aflați la putere de 15 ani, ar putea să fie înfrânți de Coalition avenir Québec (CAQ).

Potrivit unei surse de rang înalt de la Ottawa, Guvernul Trudeau a acceptat să-și relaxeze piața laptelui pentru producătorii americani, în schimbul menținerii ”intacte” a sistemului de arbitraj al litigiilor comerciale în noul NAFTA/Alena - USMCA/AEUMC.

Principalele partide din Québec și organizațiile agricultorilor apără ferm sistemul de ”gestionarea ofertei”, care controlează producția și prețul laptelui și păsărilor și asigură venituri stabile agricultorilor canadieni. Iar Québecul produce aproape trei sferturi din laptele canadian.

Guvernul federal le ”va plăti producătorilor canadieni de lactate toate pierderile legate”, a declarat acest oficial de rang înalt canadian.

Potrivit acestei surse, Washingtonul și Ottawa s-au pus de asemenea de acord ca noul tratat comercial să conțină un capitol cu privire la mediu - o premieră de când există NAFTA/Alena, în 1994, și păstrează excepția culturală - două teme foarte dragi locuitorilor din Québéc.

viewscnt
Afla mai multe despre
canada
sua
nafta