Afacerile din comerțul cu amănuntul au accelerat în martie, înregistrând un avans de 9,2%

Afacerile din comerțul cu amănuntul au accelerat în martie, înregistrând un avans de 9,2%
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2017

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populației, a accelerat în a treia lună a acestui an, având un avans de 9,2% față de martie 2016, ritm crescut comparativ cu cel înregistrat în februarie, în timp ce, după primele trei luni, avansul este de 6,9%, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Avansul modest din februarie, de 4,8%, a venit după o creștere de 6,4% în ianuarie, ritm deja temperat comparativ cu cel înregistrat anul trecut, scrie News.ro.

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în 2016 cu 13,5% față de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul crescuse cu 8,9% față de anul precedent, după un avans de 7% în 2014. 

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule și motociclete, arată că afacerile din comerț au fost susținute în luna martie 2017 în special de vânzările de carburanți, care au urcat cu 13,1% față de a treia lună din 2016.

"Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna martie 2017, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 16,4%, ca urmare a creșterii comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+25%), vânzărilor de produse nealimentare (+17,2%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+10,6%)", se precizează în comunicatul INS.

Timișoreanul Călin Drăgan va conduce operațiunile Coca Cola în Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu CITEȘTE ȘI Timișoreanul Călin Drăgan va conduce operațiunile Coca Cola în Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu

Carburanții s-au ieftinit de la începutul acestui an, ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenți pe litru și a reducerii TVA de la 20% la 19%.

Comparativ cu luna februarie, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut în martie cu 16,4%, pe serie brută, și cu 1% în cifre ajustate la influențele sezoniere și în funcție de numărul de zile lucrătoare, ritm mult accelerat față de cel din luna anterioară.

În primul trimestru,  afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut cu 6,9% pe serie brută și cu 7,4% în cifre ajustate, motorul principal al creșterii fiind reprezentat tot de vânzările de carburanți.

”Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.III.2017, comparativ cu perioada 1.I-31.III.2016 a înregistrat o creștere cu 6,9% datorită creșterii comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+12,6%), vânzărilor de produse nealimentare (+9%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+1,6%)”, se arată în comunicat.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele și a majorat salariile bugetarilor, pensiile și salariul minim. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comert cu amanuntul
ins