Alcoolul se scumpește. Avertisment - Prețurile vor crește, consumul de alcool nefiscalizat va înflori

Alcoolul se scumpește. Avertisment - Prețurile vor crește, consumul de alcool nefiscalizat va înflori
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2023

Prețul la raft al băuturilor spirtoase va crește în acest an ca urmare a majorării cu 6% a nivelului accizei la alcool și băuturile alcoolice de la 1 ianuarie 2023. Majorarea prețurilor la raft va crește însă consumul de băuturi nefiscalizate, estimează Spirits Romania, asociație ce reunește principalii producători și distribuitori de alcool și băuturi spirtoase din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din acest an a fost majorată cu 6% acciza la alcool și băuturile alcoolice. Astfel, acciza aplicabilă alcoolului etilic de la 1 ianuarie 2023 este 4,208.86 lei / hl de alcool pur, majorată de la 3,968.38 lei / hl de alcool pur (nivelul aplicat de la 1 august 2022).

2023 începe în forță ca oferte de locuri de muncă. Salariile avansate CITEȘTE ȘI 2023 începe în forță ca oferte de locuri de muncă. Salariile avansate

Această majorare va avea un impact mai acut asupra producătorilor care au capacități de producție locală, ale căror costuri au crescut deja în 2022, pe fondul efectelor pandemiei și ale războiului din Ucraina.  

„Costul materiilor prime și al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% și 80%,  iar nivelul accizei a fost deja majorat de două ori doar în anul 2022 (1 ianuarie 2022 cu 3,6% și 1 august 2022 cu 5%), ceea ce a pus o presiune uriașă pe costurile de producție. De la 1 ianuarie 2023 ni se aplică o nouă creștere de 6% a nivelului accizei, ceea ce va determina și creșterea prețului la raft al băuturilor spirtoase cu concentrație alcoolică de 40% grade cu minimum 2 lei/litru”, spune Tudor Furir, președintele Asociației Spirits Romania.

Se atenționează că, pe termen mediu și lung, majorarea accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preț mai mare va genera o scădere a vânzărilor și implicit a sumelor  de plată la bugetul de stat. În paralel, se estimează că va crește consumul de alcool nefiscalizat, iar efectele negative se vor resimți și la nivel social, în condițiile în care băuturile alcoolice contrafăcute afectează grav sănătatea celor care le consumă.

Majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat, în intervalul 2013-2014, o scădere a pieței fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%, în schimb reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat în ultimii 6 ani scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021 pentru toată piața băuturilor spirtoase.

viewscnt
Afla mai multe despre
acciza
alcool
consum