Amenzi de peste 1,2 milioane de lei, în urma unor controale ale Protecției Consumatorilor la comercianți de încălțăminte

Amenzi de peste 1,2 milioane de lei, în urma unor controale ale Protecției Consumatorilor la comercianți de încălțăminte
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2019

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat, în urma unor controale făcute în aprilie la comercianți de încălțăminte, amenzi a căror valoare depășește 1,2 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 1-12 aprilie, o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea articolelor de încălțăminte, scrie News.ro

Le Monde: Coca-Cola a plătit 8 milioane de euro pentru a influența medici și oameni de știință din Franța CITEȘTE ȘI Le Monde: Coca-Cola a plătit 8 milioane de euro pentru a influența medici și oameni de știință din Franța

Astfel, au fost verificați 898 de operatori economici, din care 569, reprezentând 63,36%, au înregistrat abateri de la prevederile legale. Valoarea produselor controlate a fost de 21.455.639 de lei, din care produsele cu abateri au însumat 1.325.484 de lei.

Pentru aceste abateri, operatorilor economici li s-au aplicat 630 de sancțiuni, din care 280 de avertismente și 350 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.217.200 de lei.

De asemenea, au fost dispuse 325 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru nerespectarea cerințelor de informare a consumatorilor, prin marcarea/etichetarea articolelor de încățăminte.

Deficiențele constatate s-au referit, în principal, la etichetare și, respectarea prevederilor legale în cazul promoțiilor.

Reprezentanții ANPC le recomandă oamenilor să cumpere încălțăminte doar din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează factură sau bon fiscal, de care vor avea nevoie în caz de reclamație, să fie atenți la încălțămintea cu numele unor mărci consacrate sau "asemănătoare" dacă prețul este exagerat de mic față de cel real, să examineze și să probeze încălțămintea, să citească eticheta și să respecte instrucțiunile de întreținere.

Ei menționează că orice reclamație trebuie semnalată mai întâi magazinului de la care a fost cumpărată încălțămintea și, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

viewscnt
Afla mai multe despre
protecția consumatorilor
incaltaminte