Amenzi triplate marilor magazine pentru vânzarea alimentelor expirate – proiect

Amenzi triplate marilor magazine pentru vânzarea alimentelor expirate – proiect
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 iun 2016

Comercializarea alimentelor după data de valabilitate sau modificarea acestei date va fi sancționată cu amenzi de trei ori mai mari decât în prezent, dacă un proiect inițiat în acest sens va fi aprobat de Parlament. Măsura este propusă pe considerentul că amenzile aplicate astăzi de autorități sunt foarte mici prin comparație cu cifra de afaceri a marilor comercianți.    

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Legislația în vigoare privind protecția consumatorului stabilește că produsele sunt comercializate numai în cadrul termenului de valabilitate sau datei de minimă durabilitate pentru produsele nealimentare, respectiv al datei-limită de consum pentru produsele alimentare sau datei durabilității minimale stabilite de producător.

Legea interzice modificarea acestor termene și date de valabilitate înscrise pe produs, pe etichetă, pe ambalaj sau, după caz, în documentele însoțitoare.

Încălcarea acestor prevederi este sancționată în prezent cu amendă de la 2.000 de lei la 20.000 de lei.

FOTO Guvernul a decis: fără copii legalizate după buletin și taxa de 2 lei, taxe prin POS la ghișeul Fiscului CITEȘTE ȘI FOTO Guvernul a decis: fără copii legalizate după buletin și taxa de 2 lei, taxe prin POS la ghișeul Fiscului

Un proiect legislativ, depus recent la Parlament, propune triplarea limitei maxime a amenzii, pornind de la constatarea că ponderea amenzilor acordate marilor lanțuri de magazine pentru produse expirate și raportate la totalul cifrei de afaceri a acestora este foarte mică, "aproape insesizabilă".

Astfel, comercializarea alimentelor expirate ar urma să fie sancționată cu amendă cuprinsă între 4.000 de lei și 60.000 de lei.

"În cazul produselor perisabile, precum carnea și produsele din carne, păstrarea în vânzare a produselor expirate poate atrage contaminarea acestora cu diferite bacterii și chiar punerea în pericol a vieții românilor care ajung să le consume. În absența unor amenzi mai drastice, aceste abateri vor continua să existe și sănătatea consumatorului să fie pusă în pericol", sunt argumentele pentru susținerea inițiativei legislative.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
expirate
amenzi
triplat
comert
valabilitate
parlament
magazine