Cheltuielile pentru consumul alimentar au deținut o pondere de 41,6% în gospodării, anul trecut

Cheltuielile pentru consumul alimentar au deținut o pondere de 41,6% în gospodării, anul trecut
scris 29 iun 2016

Cheltuielile pentru consumul alimentar au deținut, pe ansamblul gospodăriilor, o pondere de 41,6% din totalul cheltuielilor de consum, anul trecut, în scădere cu 1,8 puncte procentuale față de 2014, se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS).

'În anul 2015, cheltuielile pentru consumul alimentar au deținut, pe ansamblul gospodăriilor, o pondere de 41,6% din totalul cheltuielilor de consum, în scădere cu 1,8 puncte procentuale față de anul 2014. În medie, pe ansamblul gospodăriilor, ponderea cheltuielilor pentru mărfuri nealimentare, în cheltuielile totale de consum, a fost de 31,5% (30,2% în anul 2014). Amplitudinea variației acestei ponderi pe categoriile de gospodării analizate, în funcție de statutul ocupațional al capului gospodăriei, a fost de 9,1 puncte procentuale, cea mai înaltă pondere înregistrându-se la gospodăriile de salariați (32,9%), iar cea mai scăzută la cele de șomeri (23,8%). Cheltuielile pentru plata serviciilor dețin, în medie pe ansamblul gospodăriilor, o pondere de 26,9% în totalul cheltuielilor de consum, în creștere cu 0,5 puncte procentuale față de anul 2014', informează INS.

Analiza dinamicii cheltuielilor totale de consum reale, medii lunare pe o gospodărie, evidențiază o evoluție ascendentă (+4,6% pe ansamblul gospodăriilor față de anul precedent).

'Dintre categoriile de gospodării analizate, doar cele de șomeri au avut o evoluție descendentă (-9,5%). Analiza dinamicii pe principalele elemente a cheltuielilor de consum reale evidențiază o evoluție pozitivă semnificativă pentru produsele nealimentare (+9,1%) și servicii (+6,6%) și doar o dinamică în ușoară creștere pentru produsele alimentare (+0,3%). Astfel, atât cheltuielile pentru servicii, cât cheltuielile pentru produse nealimentare, au avut cea mai mare creștere la categoria de gospodării agricultori (+20,2% respectiv de +9,6%)', menționează sursa citată.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
consum alimentar
ins