'Cârnații din topor din Vâlcea' sunt cârnați de porc din regiunea vâlceană din sud - centrul României, afumați cu lemn de fag. Gustul și frăgezimea obținute prin sărarea și conservarea cărnii cu sare de la Ocnele Mari sunt completate de aroma condimentelor și celei de fum, a precizat Comisia Europeană.
- DOP (Denumire de Origine Protejată) se referă la produse a căror producție, procesare și preparare au loc exclusiv într-o anumită regiune
Instituția a aprobat și alte produse înregistrate ca Denumire de Origine Protejată (DOP): 'Miel de tilleul de Picardie' din Franța, 'Fured' din Ungaria, 'Casauria' din Italia și 'Aceite del Somontano' din Spania, scrie Agerpres.
'Miel de tilleul de Picardie' este mierea de tei produsă de albine din nectarul florilor din specia Tilia. Abundența teilor în zonele mari de pădure din sudul Picardiei, o regiune din nordul Franței, și clima temperat maritimă oferă un teren fertil pentru mierea monoflorală. Metodele de producție ale apicultorilor din regiune conferă mierii un ușor gust de caramel.
Vinurile ungurești 'Fured' se caracterizează printr-o intensitate medie și o aciditate uscată, proaspătă și crocantă. Denumirea de Origine Protejată recunoaște experiența seculară transmisă de-a lungul generațiilor de viticultori din zona riverană a lacului Balaton, care dă naștere profilurilor gustative distinctive ale vinurilor, se subliniază în comunicat.
Vinurile 'Casauria' produse în mod tradițional în orașul Casauria din centrul Italiei au o culoare roșu rubiniu intens, cu nuanțe subtile de violet, care se transformă în granat odată cu învechirea îndelungată. Profilul senzorial al vinurilor este marcat de microclimatul zonei de producție a strugurilor Montepulciano.
'Aceite del Somontano' este un ulei de măsline extra virgin din măslini aflați în centrul provinciei spaniole Huesca, situată între Pirinei și valea Ebro. Trăsăturile sale distinctive sunt aroma fructată verde a măslinelor, ierbii, frunzelor, migdalelor, roșiilor și verdețurilor














