Consiliul municipal din New York City a votat în favoarea interzicerii vânzărilor de foie gras

Consiliul municipal din New York City a votat în favoarea interzicerii vânzărilor de foie gras
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2019

Consiliul municipal din New York City, oraș considerat a fi capitala specialităților culinare din America, a votat miercuri în favoarea interzicerii vânzărilor de foie gras, urmând exemplul altor orașe sau state americane, cel mai mare producător din țară avertizând că va contesta decizia în justiție, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Foie gras, care în franceză înseamnă ”ficat gras”, este o delicatesă produsă din ficatul mărit al rațelor și gâștelor îndopate cu porumb, scrie News.ro.

Asociațiile pentru drepturile animalelor afirmă că hrănirea forțată este dureroasă și crudă. Fermierii care cresc păsări pentru foie gras susțin că practica este umană.

Startup-ul spaniol Jeff, o spălătorie cu aplicație, intră în România și caută parteneri CITEȘTE ȘI Startup-ul spaniol Jeff, o spălătorie cu aplicație, intră în România și caută parteneri

Consiliul New York City a votat cu 42 de voturi pentru și șase împotrivă ”interzicerea vânzării sau furnizării anumitor produse din pasăre obținute prin hrănirea forțată a acestora, începând din 2022, impunând în caz contrar amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de dolari pentru fiecare încălcare a prevederii.

”Consiliul interzice o practică cu adevărat crudă și inumană”, a declarat Jeremy Unger, purtător de cuvânt al Carlinei Rivera, membră a Consiliului din Manhattan, care a propus proiectul.

Hudson Valley Foie Gras, cel mai mare producător de foie gras din Statele Unite, situat în Ferndale, New York, la circa 160 de kilometri nord-vest de New York City, a apărat practica îndopării utilizată pentru obținerea acestui produs de lux.

Ceilalți doi producători de foie gras din Statele Unite sunt La Belle Farms, aflat tot în Ferndale, și Au Bon Canard, din Caledonia, Minnesota.

“Vă pot spune că avem grijă în mod corespunzător de păsări”, a spus directorul Hudson Valley, Marcus Henley.

Acesta a arătat că ferma, care are 400 de angajați, produce foie gras ”în conformitate cu îngrijirea umană a animalelor și în conformitate cu legile statului New York.”

Interdicția va intra în vigoare peste trei ani, pentru a da timp fermierilor să își reconfigureze afacerile pentru alte produse, a spus Unger.

Gigantul Amazon aduce capital în România CITEȘTE ȘI Gigantul Amazon aduce capital în România

Henley a anunțat însă că New York City asigură circa o treime din veniturile fermei și că în loc să își ajusteze afacerile intenționează să recurgă la justiție pentru anularea măsurii Consiliului orașului. Nu este clar câte restaurante și magazine vor fi afectate de interdicție.

”Nu avem un număr exact, dar circa 1% dintre restaurantele din New York City servesc foie gras”, a arătat Unger.

Foie gras a fost interzis și în alte regiuni din Statele Unite, iar rezultatele au fost mixte.

Consiliul municipal din Chicago a aprobat o astfel de interdicție în 2006, dar a renunțat la ea doi ani mai târziu, după ce primarul din perioada respectivă, Richard Daley, a numit-o ”cea mai prostească ordonanță” aprobată vreodată în oraș, care ”l-a făcut de râsul națiunii”.

California a interzis foie gras în 2012, iar msura este în vigoare. Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai înaltă instanță din țară, a refuzat, în ianuarie, să audieze un apel al producătorilor de foie gras.

viewscnt
Afla mai multe despre
foie gras
new york