DOCUMENT Restaurantele și hotelurile nu vor fi impozitate de astăzi cu noua taxă, Finanțele se opun și vor o plafonare scăzută drastic

DOCUMENT Restaurantele și hotelurile nu vor fi impozitate de astăzi cu noua taxă, Finanțele se opun și vor o plafonare scăzută drastic
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 31 mar 2016

Restaurantele și hotelurile nu vor fi impozitate de astăzi cu noua taxă pregătită în Parlament, așa cum stabilea ultimul calendar, deoarece politicienii au tergiversat discuțiile, astfel că proiectul nu poate fi aprobat și promulgat mai devreme de luna aprilie. Mai mult, Ministerul Finanțelor, care are însă aici doar un rol consultativ, se opune variantei ca noul impozit să fie aplicat tuturor firmelor cu o cifră de afaceri anuală netă de până la 5 milioane de euro, cum prevede proiectul actual, și vrea o plafonare drastică a acestei limite, la doar cel mult 500.000 de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițial, noul sistem de impozitare, pe care Profit.ro l-a prezentat în detaliu la începutul lunii noiembrie, era programat să fie aplicat începând cu luna ianuarie a acestui an, termen amânat însă ulterior până la 31 martie, din cauza unei întârzieri în discuțiile parlamentare.

Respectarea acestui termen presupunea ca întreaga procedură legislativă - avizul ambelor Camere ale Parlamentului, promulgarea proiectului de către președintele Klaus Iohannis și publicarea actului în Monitorul Oficial - să fie încheiată până la sfârșitul lunii martie.

Cum însă proiectul nu a fost, deocamdată, aprobat decât de Senat, la jumătatea lunii februarie, termenul de 31 martie nu mai poate fi respectat, astfel că noul sistem poate fi aplicat acum cel mai devreme din luna aprilie, condiționat însă din nou de finalizarea întregii proceduri legislative.

Culmea birocrației: Formularul de TVA, ”simplificat” după reclamațiile mediului privat, devine, în fapt, mai complicat CITEȘTE ȘI Culmea birocrației: Formularul de TVA, ”simplificat” după reclamațiile mediului privat, devine, în fapt, mai complicat

În același timp, un document redactat în urmă cu o săptămână și prezentat acum de Profit.ro relevă că Ministerul Finanțelor, anticipând că va pierde bani la buget, nu este de acord ca noile impozite să fie aplicate tuturor operatorilor din turism și industria restaurantelor cu o cifră de afaceri anuală netă de până la 5 milioane de euro, cum prevede proiectul în forma actuală, ci doar operatorilor cu afaceri de până la maximum 500.000 de euro.

DOCUMENT Restaurantele și hotelurile nu vor fi impozitate de astăzi cu noua taxă, Finanțele se opun și vor o plafonare scăzută drastic

Punctul de vedere al Ministerului Finanțelor este însă în acest caz unul strict consultativ, Parlamentul fiind cel care decide.

Legea antifumat a fost modificată în comisii la Senat: Fumatul va fi posibil la terase și în camere special amenajate CITEȘTE ȘI Legea antifumat a fost modificată în comisii la Senat: Fumatul va fi posibil la terase și în camere special amenajate

Cu viitorul impozit, un hotel clasificat cu una sau două stele din centrul Bucureștiului va plăti un impozit anual de 223 lei/loc de cazare în timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, în timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orașe vor pleca de la 135 lei/loc și vor ajunge la circa 580-650 lei/loc.

PFA și firmele de apartament trebuie să se înregistreze și să aducă documente pentru a li se stabili taxele locale CITEȘTE ȘI PFA și firmele de apartament trebuie să se înregistreze și să aducă documente pentru a li se stabili taxele locale

Prin viitorul impozit, o pensiune de dimensiuni mici poate plăti, așa cum Profit.ro a anunțat anterior, de la 150 lei/loc, în cazul în care sunt încadrate la 1-2 stele sau margarete și se află la periferia Bucureștiului, și de la 178 lei/loc, dacă unitatea este în centrul Capitalei. La 3 stele sau margerete, impozitul ar fi cuprins între 225 lei/loc-267 lei/loc, în funcție de zona Bucureștiului în care se află.

La rândul lor, micile restaurante și shaormeriile din centrul Bucureștiului ar plăti un impozit anual de circa 11.000 lei, pentru o suprafață de până la 30 metri pătrați, iar proprietarii de baruri din centrul Capitalei ar plăti, pentru aceeași suprafață maximă de 30 metri pătrați, un impozit anual de 6.601 lei.

Un impozit mai mare de 38.000 lei vor plăti, dacă vor opta pentru acesta, unitățile foarte mari, de peste 800 metri pătrați, sume comparabile urmând să achite și localurile din centrul celorlalte mari orașe, precum Brașov, Constanța, Cluj-Napoca. Pentru baruri și discoteci, cel mai mic impozitul anual în București va depăși 5.300 lei.

Detalii complete au fost prezentate de Profit.ro și aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaruante
hoteluri
impozit
parlament
finantelor
tergiversat
specific