Efectul Brexit - Exporturile britanice de alimente și băuturi către Uniunea Europeană au căzut masiv

Efectul Brexit - Exporturile britanice de alimente și băuturi către Uniunea Europeană au căzut masiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2021

Exporturile de alimente și băuturi din Marea Britanie către Uniunea Europeană au scăzut cu 75,5% în ianuarie, a anunțat luni Federația industriei alimentare și a băuturilor din Regatul Unit, în special din cauza barierelor post-Brexit, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Grupul de lobby a precizat că cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda. În ianuarie 2020, Irlanda era cea mai mare piață a Marii Britanii, reprezentând aproximativ 18% din totalul alimentelor și băuturilor exportate. În ianuarie 2021, doar 5% din totalul alimentelor și băuturilor exportate au mers către Irlanda, scrie Agerpres.

Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți

"Afacerile se confruntă cu provocări semnificative când fac comerț cu Uniunea Europeană, iar afacerile mici sunt în special ținute departe de piață deoarece rețeaua de distribuție nu funcționează", a afirmat șeful diviziei internaționale a Federației britanice a industriei alimentare și a băuturilor, Dominic Goudie.

Acesta a adăugat: "În absența soluțiilor, exportatorii din blocul comunitar se vor confrunta cu aceleași dificultăți când în Marea Britanie va intra deplin în vigoare modelul de funcționare al frontierei".

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

Marea Britanie a amânat introducerea unor tipuri de verificări post-Brexit ale bunurilor importate din Uniunea Europeană cu șase luni, apreciind că afacerile au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Guvernul de la Londra susține că relațiile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt afectate de pandemie și de problemele cu care se confruntă companiile în timp ce se adaptează la noile reglementări vamale, dar situația ar urma să se îmbunătățească în timp.

Conform datelor publicate recent de Oficiul Național de Statistică (ONS), exporturile britanice către blocul comunitar, excluzând aurul nemonetar și alte metale prețioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie, comparativ cu decembrie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 28,8% - un alt record.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

Comerțul cu produse chimice a fost la un nivel extrem de redus, reflectând nivelul ridicat al stocurilor de produse farmaceutice înainte de încheierea perioadei de tranziție a Brexitului, precizează ONS.

De asemenea, exporturile de alimente și animale vii către UE au scăzut cu 64%, inclusiv crustacee și pești.

Multe companii și-au făcut stocuri în decembrie pentru a evita întreruperile, ceea ce a adâncit declinul comerțului în ianuarie, apreciază ONS.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) din Marea Britanie a avertizat că noile aranjamente comerciale ale țării cu Uniunea Europeană, cea mai mare piață unică din lume, va eroda productivitatea pe termen lung cu 4%, comparativ cu rămânerea în blocul comunitar.

Deficitul comercial general al Regatului Unit, inclusiv țările din afara UE, s-a atenuat la 9,826 miliarde de lire sterline (13,70 miliarde de dolari) în ianuarie, de la 14,315 miliarde de lire sterline în decembrie.

Economia britanică s-a contractat cu 2,9% în ianuarie, pe fondul restricțiilor și a scăderii exporturilor Regatului Unit către UE.

Industria a scăzut pentru prima dată din aprilie, în urma declinului exporturilor, ca efect al ieșirii țării din UE, apreciază ONS.

viewscnt
Afla mai multe despre
exporturi
bauturi