EXCLUSIV Holmbergs, unul dintre cei mai mari jucători în domeniu, a creionat planul pentru România - crește cu 50% capacitatea de producție a fabricilor Te-Rox, aduse de Cepalis în Topul Europei: Nu îți mai permiți să depinzi de China!

EXCLUSIV Holmbergs, unul dintre cei mai mari jucători în domeniu, a creionat planul pentru România - crește cu 50% capacitatea de producție a fabricilor Te-Rox, aduse de Cepalis în Topul Europei: Nu îți mai permiți să depinzi de China!
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 17 mar 2021

Grupul suedez Holmbergs, care a cumpărat la finele anului trecut compania Te-Rox Prod, adusă de Doina Cepalis, una dintre cele mai mari antreprenoare locale, în Topul producătorilor de centuri de siguranță, huse și scaune auto pentru copii din Europa, o tranzacție surpriză anunțată în premieră de Profit.ro și confirmată ulterior, a creionat planul pentru România, urmând să urce cu peste 50% capacitatea de producție a celor trei unități, de la Pașcani, Roman și Rugioasa. Decizia vine în contextul în care companii din diverse domenii încearcă să-și relocheze producția din China în Europa de Est, transportul mărfurilor din China în Europa fiind în mare parte blocat și generând costuri masive.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

România devine astfel hub-ul central de producție Holmbergs, cu acces la clienți din întrega lume, de la piețele europene la SUA și Asia.

“Suntem într-o perioadă de acomodare, de asimilare și aliniere la politica grupului. Să nu uităm că au trecut doar câteva luni de la preluarea Te-Rox de către Holmbergs. Ce ne dorim în continuare? Să ne orientăm către atragerea de noi clienți, cu extinderea capacității de lucru cu peste 50%. (...) Apartenența la Holmbergs va deschide noi orizonturi de dezvoltare pentru companie”, a declarat pentru Profit.ro Doina Cepalis, CEO-ul Te-Rox.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Fabricile Te-Rox au 700 de angajați și au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 18 milioane de euro, apropiată de cea din 2019, la un profit de circa 900.000 de euro.

Efectele COVID

Introducerea restricțiilor de circulație ca urmare a pandemiei COVID a afectat în mare măsură cererea pentru produsele Te-Rox, astfel că afacerile companiei au fost în aprilie și mai 2020 cu 70% mai mici față de o lună normală.

Din iunie, însă, a început redresarea.

“Pentru noi a fost esențial faptul că, după atâția ani în business, am avut un management al crizei foarte bun, care ne-a ajutat să o scoatem la liman. Compania are un cash flow pentru situații de criză fără de care depășirea lockdown-ului, cu toate efectele asupra business-ului, ar fi fost cu siguranță mai dificilă. Am certitudinea, ca antreprenor care am fost nevoit de mai multe ori să pornesc de la zero, că poți rezista unei căderi a pieței – iar cea de anul trecut a fost fără precedent – dacă ai o rezervă financiară care să îți asigure funcționarea continuă”, spune Cepalis.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

Compania a beneficiat de subvenții, utilizând fondul de rezervă pentru a fi cu plățile la zi, una dintre condițiile acordării sprijinului de către stat. Personalul Te-Rox a fost în șomaj tehnic câte două săptămâni din aprilie și mai, procedură susținută de stat, iar în plus Te-Rox a beneficiat de o reducere a impozitului pe profit de 10%.

La nivelul pieței, pandemia a schimbat semnificativ regulile jocului

Zeci de companii încearcă să relocheze o mare parte din producția din China în Europa, pe fondul blocajului logistic care îngreunează transportul mărfurilor din China în Occident. Mii de containere țin încă marfa blocată în porturile din Europa, iar un import din China poate dura între 2 – 4 luni, ceea ce generează costuri (transportul naval, de exemplu, este de 3 ori mai scump) și penalități uriașe, aplicate de retaileri importatorilor care nu reușesc să aducă marfa la raft.

“În aceste condiții, se caută furnizori alternativi, cum este Turcia, soluție la care am apelat și noi. Nu îți mai permiți azi să depinzi exclusiv de China. Astăzi este vremea celor care au capacități de producție în Europa de Est, pentru că pot menține un nivel scăzut al prețurilor, comparabil cu cel din China. Este o situație pe care noi am folosit-o ca o oportunitate și astfel am ajuns în iulie 2020 la cifra de afaceri de dinainte de pandemie, acoperind acel gol de produse care nu au mai putut fi livrate din Asia”, explică Cepalis.

INTERVIU Codrin Matei, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Codrin Matei, despre premium în business

Managerul amintește și de politica SUA care a avut ca efect mărirea taxelor vamale pentru produsele importate din China, mărind prețul mărfurilor contractate.

Înființată în 2007, cu doar 10 angajați și un capital de 10.000 de euro, Te-Rox Prod a pornit prin a produce huse pentru scaune auto de copii și centuri de siguranță în sistem lohn pentru compania franceză Team Tex. În 2008 a renunțat la producția lohn, fabrica începând să exporte produse sub propriul nume, iar performanțele economice înregistrare de firmă în anii ce au urmat pot fi calificate drept „exotice” pentru România, reușind să se impună la nivel mondial în nișa producătorilor de echipamente de siguranță pentru copii. În 2007, când a fost înființată, Te-Rox Prod a avut afaceri de 250.000 de euro din vânzarea de huse și soluții de siguranță pentru scaunele auto pentru copii. Un an mai târziu, cifra de afaceri a crescut la 4 milioane de euro, pentru ca în 2009 să fie de 11 milioane de euro, propulsând-o în poziția de lider european.

Grupul Holmbergs, cu sediul în Halmstad, a fost fondat în 1938 în Suedia și a început să fabrice componente pentru centurile de siguranță încă din anii 1950. La acest moment, cu 460 de angajați, grupul este controlat de fondul de investiții FSN Capital, cea mai importantă firmă de investiții din nordul Europei.

În 2018, Holmbergs a achiziționat  compania austriacă Fasching Safety Belts, furnizor de centuri de siguranță pentru autobuze și autocare.

Grupul suedez livrează anual sisteme de siguranță pentru peste 13 milioane de scaune auto pentru copii.

viewscnt
Afla mai multe despre
te-rox
cepalis