Franța va lua măsuri dacă retailerii nu reduc prețurile la alimente

Franța va lua măsuri dacă retailerii nu reduc prețurile la alimente
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2023

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, s-a angajat să ia măsuri contra retailerilor de alimente dacă aceștia nu transferă către consumatori prețurile cu ridicata mai scăzute, în condițiile creșterii costului vieții, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pe plan global, prețurile cu ridicata la alimente au scăzut, dar retailerii de alimente din Franța și furnizorii lor au convenit o creștere medie de 10% a prețurilor în negocierile anuale care au avut loc în martie, ambele părți susținând că aceste creșteri sunt necesare pentru a acoperi costurile de producție mai ridicate, scrie Agerpres.

FOTO NEPI va inaugura în luna octombrie mall-ul Promenada Craiova, investiție totală de peste 125 de milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO NEPI va inaugura în luna octombrie mall-ul Promenada Craiova, investiție totală de peste 125 de milioane de euro

Le Maire a cerut în mod repetat în ultimele zile ambelor părți să redeschidă negocierile pentru a se asigura că se ține cont de scăderea prețurilor cu ridicata la alimente.

"Dacă nu o fac, îi vom convoca la Ministerul de Finanțe și dacă nu va fi suficient, vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că marile companii industriale transferă către consumatori scăderile", a declarat Le Maire în timpul unei vizite în nordul Franței.

El nu a specificat ce acțiuni are în vedere.

În contextul acordului dintre retailerii de alimente și furnizorii lor, prețurile la alimente au crescut cu un nivel record, de 15,8% în martie, față de perioada similară din 2022.

Amazon își extinde afacerile cu birotică în Europa și restul lumii CITEȘTE ȘI Amazon își extinde afacerile cu birotică în Europa și restul lumii

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut și în martie 2023, pentru a 12-a lună consecutivă, și acum sunt cu 20,5% mai mici decât nivelul record pe care l-au atins în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat luna aceasta Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

"Nu înțeleg de ce atunci când cresc prețurile firmele le transferă imediat către consumatori, dar când scade prețul grâului, este nevoie de trei luni pentru un declin al prețului pastelor. Este inacceptabil", a declarat Le Maire.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
preturi
alimente