Încep înscrierile pentru noua sesiune a programului Rabla electrocasnice. Voucherele sunt nominale, netransmisibile

Încep înscrierile pentru noua sesiune a programului Rabla electrocasnice. Voucherele sunt nominale, netransmisibile
scris 18 nov 2021

Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, anunță că vineri încep înscrierile pentru persoanele care doresc să participe la programul Rabla pentru electrocasnice, această sesiune având un buget de 34 de milioane de lei. Programul se va desfășura în trei etape: prima pentru mașini de spălat rufe/vase și frigidere/congelatoare, a doua pentru televizoare, laptopuri și tablete și a treia pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare. "Am introdus o condiție mult mai riguroasă pentru folosirea voucherelor, ele sunt nominale, netransmisibile (...) astfel încât să limităm și să eliminăm practic traficul sau vânzarea acestor vouchere după rezervare", arată Tanczos.

Tanczos Barna a reiterat, joi, că se lansează o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice, scrie News.ro.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

"Lansăm o nouă sesiune, o sesiune de sărbători, cu un buget de 34 de milioane de lei, pentru cei care vor să-și achiziționeze electrocasnice mai prietenoase cu mediul, electrocasnice care consumă mai puțin curent electric și emit astfel, indirect, mai puțin dioxid de carbon în atmosferă", a arătat el.

El a explicat că sesiunea va începe cu o perioadă de înscriere.

"Această perioadă de înscriere începe mâine, 19 noiembrie, dată de la care timp de șapte zile, o săptămână, cei interesați se pot înscrie în program sau cei care s-au înscris în prima sesiune vor putea beneficia și ei de acest sprijin din sesiunea a doua", a detaliat Tanczos Barna.

Ministrul a arătat că, după perioada de înscriere, vor fi trei sesiuni separate pentru diferite tipuri de echipamente electrocasnice.

"Am introdus o condiție mult mai riguroasă pentru folosirea voucherelor, ele sunt nominale, netransmisibile și acest lucru este prevăzut în noul ghid astfel încât să limităm și să eliminăm practic traficul sau vânzarea acestor vouchere după rezervare", a precizat el.

Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, începând de vineri, de la ora 10.00, persoanele fizice au la dispoziție 7 zileîn vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică.

"Toți cei interesați să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont veți putea selecta electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape. În cazul în care aveți deja un cont de utilizator, creat în prima ediție de anul acesta a programului, nu trebuie să vă creați alt cont, ci doar să vă autentificați utilizând adresa de e-mail și parola setată de dumneavoastră. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică”, a declarat președintele AFM, Lóránd-Árpád Fulop.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, vor începe etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Calendarul de desfășurare a programului pentru această sesiune este următorul:

- Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (19 noiembrie, ora 10.00 - 25 noiembrie, ora 23.59);

- Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (26 noiembrie, ora 10.00 - 2 decembrie, ora 23.59);

- Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele (3 decembrie, ora 10.00 - 9 decembrie, ora 23.59);

- Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (10 decembrie, ora 10.00 – 16 decembrie, ora 23.59).

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

- 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

- 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;

- 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

- 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică G;

- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

- 500 de lei pentru laptopuri;

- 300 de lei pentru tablete.

Conform AFM, pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția laptopurilor și tabletelor vechi. De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

Noutatea acestei sesiuni este introducerea a două noi clase energetice pentru televizoare, astfel că în ediția aceasta se vor putea achiziționa televizoare având cel puțin noua clasă energetică G.

Listele cu beneficiarii aprobați vor fi publicate pe site-ul AFM, la secțiunea dedicată programului.

Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla pentru electrocasnice
vouchere