INS: Managerii din România se așteaptă la o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul până în aprilie

INS: Managerii din România se așteaptă la o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul până în aprilie
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2018

Directorii firmelor din România se așteaptă la un avans al prețurilor în comerțul cu amănuntul, până în aprilie, și la o creștere moderată a numărului de salariați în sectorul serviciilor, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Soldul conjunctural indică percepția managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă, scrie News.ro.

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat, pentru intervalul februarie-aprilie, tendință de creștere moderată a activității economice (sold conjunctural +13%).

FOTO Asus lansează noua serie de smartphone-uri ZenFone 5 CITEȘTE ȘI FOTO Asus lansează noua serie de smartphone-uri ZenFone 5

”Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +9%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +4%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +27%)”, se arată în comunicat.

În cadrul anchetei de conjunctură, managerii din industria prelucrătoare preconizează o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +9%).

”Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează cel mai ridicat nivel al soldului conjunctural, respectiv +36%. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare”, se arată în comunicat.

Totodată, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +8%).

”Managerii estimează stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -5%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +21%)”, se arată în comunicat.

În plus, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

”În sectorul de servicii se estimează creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +9%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere moderată (sold conjunctural +10%)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
comert cu amanuntul
ins