Ministerul Mediului lansează oficial a doua ediție a programului Rabla pentru electrocasnice. Noutățile în acest an

Ministerul Mediului lansează oficial a doua ediție a programului Rabla pentru electrocasnice. Noutățile în acest an
scris 23 mai 2019

Ministerul Mediului a lansat joi, în județul Prahova, a doua ediție a programului Rabla pentru electrocasnice, care prevede acordarea de vouchere pentru achiziționarea de produse electrocasnice noi, eficiente energetic, în schimbul celor vechi. Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a afirmat că ia în calcul lansarea unui ghid de finanțare și pentru instituțiile publice.

Gratiela Gavrilescu a anunțat că noutatea programului în acest an o reprezintă faptul că în program au fost introduse și televizoarele și mașinile de spălat vase.  Persoanele fizice care vor sa cumpere o mașină de spălat vase și să beneficieze de voucher pot să ia la schimb un alt aparat electrocasnic mare,  în timp ce pentru celelalte categorii de produse trebuie trimis spre reciclare un aparat similar, scrie News.ro.

VIDEO Coca-Cola relansează temporar marele său eșec din 1985 CITEȘTE ȘI VIDEO Coca-Cola relansează temporar marele său eșec din 1985

"Ca noutate, am introdus televizoarele și mașinile de spălat vase.  Trebuie să avem grijă de acest factor vital,  apa.  Care nu este inepuizabilâ și fără de care nu putem trăi", a afirmat Gavrilescu, adăugând: "Cred ca toți trebuie să facem eforturi astfel încât să diminuăm cât mai mult emisiile gazelor cu efect de seră,  emisiile de carbon și acest program contribuie la acest lucru".

De asemenea, ministrul Mediului a precizat că succesul foarte mare al ediției din 2018 a determinat dublarea bugetului Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei.

În sesiunea de finanțare din 2018, Programul a avut un buget de 20 milioane lei și au fost acordate 13.000 vouchere din toate categoriile de electrocasnice participante la program.

Ministrul Grațiela Gavrilescu  a precizat că ia în calcul lansarea unui ghid de finanțare și pentru instituțiile publice,  Gavrilescu spunând că i-a venit acestă idee după ce din subsolul Ministerului Mediului au fost scoase 11 tone de deșeuri electronice și electrocasnice.

Mașinile de spălat reprezintă cel mai important segment din totalul de vouchere acordate, acordându-se aproximativ 9.000 vouchere, însumând ambele categorii de eficiență energetică, fiind urmate de frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu circa 3.800 unități, iar cea din urmă categorie o reprezintă aparatele de aer condiționat.

Finanțarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:

a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;
e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);
f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++;
g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++.
h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;
i) 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.
• Așa cum am promis încă de la lansarea primei ediții a Programului, anul acesta îl extindem pentru două categorii de echipamente foarte cerute de români – mașini de spălat vase și televizoare.
• În plus, succesul foarte mare al ediției din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul mediului
rabla pentru electrocasnice