Pandemia a afectat semnificativ comerțul UE pe relația cu China

Pandemia a afectat semnificativ comerțul UE pe relația cu China
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2020

Măsurile luate de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), care au început în martie și au rămas în vigoare pe tot parcursul lunii aprilie, precum și măsurile implementate de China din ianuarie, au un impact semnificativ asupra comerțului internațional cu bunuri, se arată într-o analiză publicată luni de Oficiul European de Statistică Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele ajustate sezonier arată o scădere a comerțului Uniunii Europene pe relația cu China (importurile și exporturile), de la 46,5 miliarde de euro în ianuarie, la 43,1 miliarde de euro în februarie, și la 41,9 miliarde de euro în martie, redresându-se apoi la 49 miliarde de euro în aprilie, scrie Agerpres.

Această evoluție a fost determinată în principal de creșterea semnificativă a importurilor din China (plus 3,5 miliarde de euro și plus 6,8 miliarde de euro comparativ cu ianuarie și, respectiv, martie 2020) în urma majorării achizițiilor de materiale medicale, cum ar fi măștile.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Kaufland își păstrează bugetul și volumul investițiilor pentru România. Apel către clienți privind termometrizarea CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Kaufland își păstrează bugetul și volumul investițiilor pentru România. Apel către clienți privind termometrizarea

În aprilie 2020, scăderea nivelului comerțului a fost observată la importurile de la principalii cinci parteneri comerciali ai UE, cu excepția Chinei (plus 12% comparativ cu ianuarie 2020).

De asemenea, exporturile blocului comunitar către principalii săi cinci parteneri comerciali au scăzut, dar cel mai redus declin s-a înregistrat pe relația cu China (minus 6%).

În privința celor mai comercializate bunuri între UE și statul asiatic, exporturile de medicamente (plus 256 milioane de euro, o creștere de 41%), valve și tuburi electronice (plus 166 milioane de euro, o creștere de 25%) și utilaje electrice și componente (plus 60 milioane de euro, o creștere de 56%) au crescut semnificativ în aprilie 2020 comparativ cu aprilie 2019.

Cel mai sever declin al exporturilor s-a înregistrat la mașini și motoare (minus 1,285 miliarde de euro, o scădere de 71%), aeronave și echipamente asociate (minus 840 milioane de euro, o scădere de 89%).

În cazul importurilor UE din China, cea mai mare creștere în aprilie 2020 comparativ cu aprilie 2019 s-a înregistrat la mașinile automate de prelucrare a datelor (plus 884 miliarde de euro, o creștere de 33%), materiale textile (plus 129 miliarde de euro, o creștere de 36%), valve și tuburi electronice (plus 92 miliarde de euro, o creștere de 12%). Cel mai sever declin s-a observat la importurile de încălțăminte (minus 254 miliarde de euro, o scădere de 52%) și echipamente de telecomunicații (minus 232 miliarde de euro, o scădere de 6%).

viewscnt
Afla mai multe despre
china
covid-19