Nu doar carne de pui sau hrană pentru animale cultivate în laborator. Gourmey, un startup din Franța fondat în 2019, a solicitat în premieră aprobarea pentru comercializarea celebrului foie gras produs însă în laborator.
Cererea a fost depusă la forurile europene dar și la cele din Singapore, Statele Unite, UK și Elveția, transmite publicația italiană de specialitate ilfattoalimentare.it. Singapore este primul stat unde a început să fie comercializată deja de câțiva ani carnea de pui cultivată în laborator, urmat de Statele Unite, scrie G4Food.ro.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Comisia Europeană și EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) sunt astfel chemate să se pronunțe concret asupra posibilității de a vinde un produs care a fost dintotdeauna printre cele preferate pentru cultivarea celulară.
Foie gras-ul este produs prin practici de îngrășare controversate
Foie gras-ul cultivat prezintă diverse caracteristici care îl fac un aliment aproape ideal pentru o producție diferită de cea tradițională, foarte controversată din cauza tratamentului la care sunt supuse gâștele pentru a se îngrășa și a avea ficatul cât mai mare. Practica este considerată în prezent excesiv de crudă și, din acest motiv, este interzisă în mai multe țări, printre care Italia, Polonia, Danemarca și Germania, deși în cadrul UE, comerțul este permis.
În plus, este un produs costisitor, iar faptul că iubitorii acestui preparat sunt dispuși să cheltuie uneori sume mari constituie un argument important pentru investitori și unele start-up-uri. Ei mizează pe faptul că aceiași clienți ar fi dispuși să plătească pentru același produs obținut însă în manieră cruelty-free și sustenabil, adică prin agricultură celulară de laborator.
Acum este așteptat răspunsul EFSA, care este în situația de a verifica o serie de criterii foarte stricte în ceea ce privește siguranța, precum și valoarea nutrițională a produsului. Totodată, trebuie să efectueze analize inclusiv de tip economic și social și are la dispoziție 18 luni pentru a se pronunța. Dacă verdictul va fi pozitiv, foie gras-ul ar putea fi primul produs realizat prin agricultura celulară care să ajungă în supermarketurile europene.
Produse de calitate, dar fără să fie maltratate sau omorâte animalele
Francesca Gallelli, consultant pentru afaceri publice la Good Food Institute Europe, a comentat astfel informația, pentru publicația citată: „Așa cum au subliniat recent unii miniștri europeni, protejarea produselor tradiționale nu trebuie să devină un obstacol pentru inovația alimentară și libera alegere a consumatorului. Cererea start-up-ului francez Gourmey demonstrează că inovația alimentară și tradiția culinară se pot întări reciproc, oferind un foie gras care satisface cerințele consumatorilor și protejează bunăstarea animalelor.”
Până în prezent, în Europa carnea de sinteză este comercializată doar în mâncarea pentru animale. De curând a primit aprobare în acest sens compania britanică Meatly și se așteaptă ca în trei ani produsul să fie pe piață în cantități mari. Iar strict la nivel UE, a primit undă verde în premieră mondială, dealtfel, pentru petfood de laborator, un startup din Cehia.
CITEȘTE ȘI Rheinmetall se așteaptă la comenzi de tancuri de până la 25 de miliarde de euro la o companie mixtă deținută cu LeonardoLa nivel mondial, lucrurile se mișcă ceva mai repede decât în UE. Dacă produsele de laborator cu gust de carne de pui se vând deja în Singapore din 2020 și Statele Unite din 2023, cu un an în urmă a depus cerere în acest sens și compania israeliană Aleph Farms, la nivel național dar și în Elveția.
În Statele Unite au apărut deja pe piață produse din gama petfood care folosesc carnea cultivată în laborator, unele folosind deja inteligența artificială pentru a înțelege preferințele animalelor în materie de hrană și a accelera procesul de producție.