România, Bulgaria și Polonia - cel mai scăzut nivel din UE al prețurilor la alcool, tutun, restaurante și hoteluri

România, Bulgaria și Polonia - cel mai scăzut nivel din UE al prețurilor la alcool, tutun, restaurante și hoteluri
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

Nivelul prețurilor în cazul cheltuielilor de consum finale ale gospodăriilor în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cel mai scăzut nivel fiind în România și Bulgaria (60% din media UE fiecare) și Polonia (66%), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În 2023, cel mai ridicat nivel al prețurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (143% din media UE), Irlanda (142%) și Luxemburg (135%), scrie Agerpres.

Anul trecut, nivelul prețurilor pentru alcool și tutun a fost de aproximativ 3,2 ori mai ridicat în Irlanda – cea mai scumpă țară, față de Bulgaria – cea mai ieftină. Variațiile de preț sunt provocate de diferențele de impozitare la aceste produse. Cel mai scăzut nivel a fost în Bulgaria (66% din media UE), Polonia (77%) și România (85%), iar cel mai ridicat în Irlanda (211%), Finlanda (170%) și Danemarca (133%).

FOTO Discounterul non-food german TEDi continuă extinderea în România CITEȘTE ȘI FOTO Discounterul non-food german TEDi continuă extinderea în România

Pe locul doi în ceea ce privește diferența între prețuri se află restaurantele și hotelurile, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (52% din media UE), România (65%) și Ungaria (72%), iar cel mai ridicat în Danemarca (152%), Finlanda (129%) și Irlanda (128%).

Cea mai ieftină îmbrăcăminte era în Spania (81% din media UE), Bulgaria (82%) și Ungaria (88%), iar cea mai scumpă în Danemarca (131%), Cehia (126%) și Estonia (118%).

Diferențe se înregistrează și la alimente și băuturi nealcoolice (variind de la 74% din media UE în România la 119% în Luxemburg), echipamentele de transport personal (variind de la 90% în Slovacia la 129% în Danemarca) și produsele electronice de consum (variind de la 92% în Italia la 113% în Franța).

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
românia
preturi