România se menține în topul european la producția de cereale, dar rămâne tributară importului de alimente

România se menține în topul european la producția de cereale, dar rămâne tributară importului de alimente
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2019

Agricultura românească rămâne pe profit și în acest an, mai ales pe zona producției de cereale, chiar dacă recordurile nu s-au mai ținut lanț ca în 2018, însă rămâne tributară importului de alimente, cu un deficit în creștere, în special în comerțul cu Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România a reușit să se claseze și în 2019 pe primul loc în Uniunea Europeană la floarea soarelui, și din punct de vedere al suprafeței cultivate, dar și al producției, cu un total 3,489 milioane de tone și un plus de 13,93% față de 2018. Cu toate acestea, randamentul înregistrat a fost mai mic față de 2018, de numai 2.660 kg/ha, iar suprafața însămânțată mai mare, respectiv 1,31 milioane hectare, față de un milion hectare în 2018, arată Agerpres.

La porumb boabe, România a obținut o producție de 16,99 milioane de tone, mai mică cu 9% față de anul trecut, deși suprafața însămânțată a fost mai mare cu 240.000 de hectare. În 2019, suprafața însămânțată cu porumb a depășit 2,65 milioane hectare, iar randamentul de circa 6.500 kg/ha.

FOTO Alungat de criză, brandul portughez de modă Sacoor Brothers, unul dintre principalii jucători pe piața globală, revine în România CITEȘTE ȘI FOTO Alungat de criză, brandul portughez de modă Sacoor Brothers, unul dintre principalii jucători pe piața globală, revine în România

Pentru recolta record de porumb obținută anul trecut, de peste 18,66 milioane de tone, Comisia Europeană a cerut României în luna iulie să-și revizuiască cifrele, susținând că a transmis o producție mai mare decât față de cât a realizat, însă fostul șef de la Agricultură, Petre Daea, anunța la acea vreme că nu revizuiește nimic, pentru că tot ce a transmis la Bruxelles reprezintă cifrele reale obținute în România și nu trebuie pus la îndoială ceea ce au făcut agricultorii români.

Conform datelor MADR, și producția de grâu, secară și triticale a României a înregistrat un plus de 2,51% față de 2018, ajungând la 10,427 milioane de tone, de pe o suprafață de 2,1 milioane hectare și un randament de 4.700 kg/ha. Cu toate acestea, ploile din aceste an au degradat calitatea recoltei de grâu. Producții pe plus s-au mai înregistrat în acest an și la orz și orzoaică (+5,12%) și la mazăre boabe (+43,32%).

Pe de altă parte, România a avut și recolte mai mici față de 2018, începând cu porumbul și continuând cu rapița pentru ulei, cartofi, ovăz, strugurii de masă și de vin, orez și chiar tomate. Producțiile de rapiță, cartofi și ovăz au înregistrat un recul de 57%, respectiv de peste 29%, strugurii de masă (minus 21,34%), strugurii de vin, minus 8,72%, iar recolta de tomate s-a diminuat cu 7,38%.

FOTO Carrefour ironizează în România vânzarea la Miami, cu 120.000 dolari, a unei banane lipită cu bandă adezivă CITEȘTE ȘI FOTO Carrefour ironizează în România vânzarea la Miami, cu 120.000 dolari, a unei banane lipită cu bandă adezivă

România și-a mărit însă deficitul în comerțul cu produse agroalimentare, numai în primele opt luni ale acestui an ajungând la 1,14 miliarde de euro, un plus de 24% față de aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile s-au majorat cu aproape 6%, însumând 4,28 miliarde de euro, însă avansul importurilor a fost de 9,3%, până la 5,43 de miliarde de euro.

Cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-august 2019 în țările intra și extra comunitare a fost aproape dublă față de cea importată, însă România a continuat să exporte materii prime și să aducă din import produse procesate cu valoare adăugată mare. Carnea de porc ocupă de mai bine de 20 de ani prima poziție în topul produselor importate, astfel că în perioada 1 ianuarie - 31 august 2019 au fost aduse 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricol
fermieri
porumb
floarea-soarelui