Suedia nu va mai taxa suplimentar pungile din plastic

Suedia nu va mai taxa suplimentar pungile din plastic
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2023

Guvernul suedez a anunțat că vrea să elimine din noiembrie 2024 taxa pe pungile din plastic instituită în 2020, demers care a suscitat îngrijorare în ceea ce privește politicile sale de mediu, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

”Suntem convinși că suedezii utilizează pungile din plastic cu înțelepciune în viața cotidiană și că nu se justifică un preț mai mare al acestora”, a declarat ministrul pentru Climă și Mediu, Romina Pourmokhtari, la televiziunea publică suedeză SVT.

VIDEO Coca-Cola a lansat o băutură răcoritoare a cărei aromă a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale CITEȘTE ȘI VIDEO Coca-Cola a lansat o băutură răcoritoare a cărei aromă a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale

Această taxă de trei coroane (25 eurocenți) pentru o pungă din plastic cu mâner a fost introdusă în 2020 în scopul atingerii obiectivului de consum al Uniunii Europene pentru pungile din plastic, scrie Agerpres.

În 2022, suedezii cumpărau 17 pungi din plastic de persoană pe an, în comparație cu 74 în 2019, potrivit Agenției de protecție a mediului (EPA).

Uniunea Europeană a fixat un obiectiv de consum de maxim 40 de saci de persoană în 2025.

Decizia survine la o săptămână după ce guvernanții și-au anunțat intenția de a reduce taxele pentru benzină și motorină, demers criticat de partidele de opoziție.

Guvernul de dreapta, aflat la putere din 2022, susținut de partidul de extremă-dreaptă Democrații Suediei (SD), a precizat la începutul anului că intenționează să reducă drastic taxa pe pungile din plastic.

”Taxa e considerată ca având anumite efecte negative, cum ar fi costurile administrative și poate totodată să determine o creștere a consumului de produse alternative”, a precizat executivul suedez într-un comunicat.

VIDEO PROFIT LIVE Cristian Pavel, CEO Alfa Software: Antreprenorii vor pierde din competitivitate dacă nu fac digitalizarea cum trebuie. Încă e o provocare în a găsi specialiști CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Pavel, CEO Alfa Software: Antreprenorii vor pierde din competitivitate dacă nu fac digitalizarea cum trebuie. Încă e o provocare în a găsi specialiști

Printre aceste alternative, se află pungile din hârtie sau cumpărarea de saci de gunoi.

EPA și Agenția suedeză pentru gestionarea apei și a mediului marin au avertizat asupra unei astfel de măsuri, estimând că va determina o creștere a deșeurilor plastice în natură.

Această măsură ”comportă riscul ca obiectivul (UE) să nu fie atins”, a avertizat EPA într-un studiu de impact realizat anul trecut.

Guvernul dă asigurări că va continua ”să urmărească îndeaproape” evoluția consumului de pungi din plastic, potrivit comunicatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
suedia
punga de plastic