România - printre cei mai mari receptori de investiții ale fondurilor de private equity. Un maxim al ultimilor 4 ani

România - printre cei mai mari receptori de investiții ale fondurilor de private equity. Un maxim al ultimilor 4 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2018

Fondurile de private equity au investit anul trecut 3,5 miliarde de euro în Europa Centrală și de Est, cu 113% mai mult decât în 2016, România fiind al doilea receptor după Polonia, cu 496 milioane de euro, respectiv 14% din total.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investițiile realizate de fondurile de private equity în România au crescut de 3,3 ori față de 2016, atingând astfel un maxim al ultimilor 4 ani. În 2016, fondurile de private equity în România au totalizat 148 milioane de euro, arată datele Invest Europe, asociația fondurilor de private equity și venture capital din Europa.

Fondurile au investit în 2017 în 10 companii din România, față de 16 în 2016, astfel că valoarea medie a unei investiții a crescut semnificativ de la circa 10 milioane de euro, la 50  de milioane de euro. Cea mai mare parte a investițiilor realizate de fondurile de private equity în România au fost de tip buyout (preluarea unui pachet majoritar de acțiuni), respective circa 65% din totalul investițiilor.

Investițiile fondurilor de private equity reprezintă 0,265% din PIB, peste media din regiunea analizată, de 0,239%.

Un nou jucător: Compania americană Globalstar, furnizor la nivel mondial de servicii mobile de voce și date prin satelit, a intrat în România CITEȘTE ȘI Un nou jucător: Compania americană Globalstar, furnizor la nivel mondial de servicii mobile de voce și date prin satelit, a intrat în România

Polonia a primit 71%  din investițiile realizate anul trecut, iar după România, pe locurile următoare, se află Ungaria cu 6% și Lituania cu 5%.

Sectorul bunurilor de consum ș cel al serviciilor au atras cea mai mare parte a investițiilor în Europa Centrală și de Est, respective 2,6 miliarde de euro (75% din total). Companiile de IT și Comunicații se află pe locul 2, cu investiții de 396 milioane de euro (11% din total).

Un nou grup de aproape 20 de CEO și vicepreședinți de mari concerne japoneze vine în România. În ianuarie nu au avut cu cine discuta, negăsind niciun premier la Guvern. LISTA companiilor CITEȘTE ȘI Un nou grup de aproape 20 de CEO și vicepreședinți de mari concerne japoneze vine în România. În ianuarie nu au avut cu cine discuta, negăsind niciun premier la Guvern. LISTA companiilor

Pe de altă parte, fondurile de private equity au ieșit din 12 companii pe care le dețineau în România, pentru 133 milioane de euro, sumă care o plasează pe locul trei în regiune, după Polonia (47%) și Ungaria (20%). În total, în Europa Centrală de Est, vânzările de participații la companii realizate de fondurile de private equity au fost de 1,3 miliarde de euro, cu 16% peste nivelul din anul anterior.

Printre fondurile de investiții active în România se numără Axxess Capital, Enterprise In­ves­tors, Oresa Ven­tures, Innova Capital, Abris, Mid Europa Partner și Enterprise Investors.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de private equity
investiții