Stocul de investiții străine directe s-a dublat în ultimii 10 ani în zona de vest a țării. Unde sunt cei mai ieftini angajați

Stocul de investiții străine directe s-a dublat în ultimii 10 ani în zona de vest a țării. Unde sunt cei mai ieftini angajați
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2018

Stocul de investiții străine directe în cele 4 județe din regiunea de vest a țării (Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin) s-a dublat între 2008 și 2016, ajungând la 5,6 miliarde de euro, mare parte dintre acestea fiind concentrată în sectorul automotive.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dintre acestea, cele mai multe investiții străine directe au fost atrase de județul Timiș (3,5 miliarde de euro) și de județul Arad (1 miliard de euro), arată o analiză a PwC România.

Lansarea proiectului „Inovare, diversificare de produs și proces la ANC TRADING CONF” CITEȘTE ȘI Lansarea proiectului „Inovare, diversificare de produs și proces la ANC TRADING CONF”

Această concentrare de investiții străine a atras cu sine majorarea susținută a PIB-ului regiunii de vest, cu aproape 27% între 2008 și 2018, precum și niveluri salariale mai ridicate, salariul mediu net în județul Timiș în anul 2017 spre exemplu (2562 de lei) fiind cu 25% peste media națională (2061 lei).

De asemenea, în timp ce populația României s-a redus cu aproximativ 5% în ultimii 10 ani, iar resursele de muncă cu 9%, populația județului Timiș a crescut cu 4%, de la 720.000 de persoane la aproximativ 750.000, numărul de angajați crescând în același ritm, în vreme ce numărul șomerilor la nivelul întregii regiuni de vest a scăzut cu 45% în același interval.

VIDEO Turnul din Pisa s-a redresat ușor după lucrările de restaurare CITEȘTE ȘI VIDEO Turnul din Pisa s-a redresat ușor după lucrările de restaurare

În schimb, județele Caraș-Severin și Hunedoara au niveluri salariale sub media națională, ceea ce le face atractive din punct de vedere al costurilor salariale pentru investitorii interesați să-și extindă capacitatea de producție.

Analiza arată că județul Timiș se situează pe locul 4 la nivel național în privința cererii de forță de muncă, în vreme ce județul Arad este pe ultimul loc la nivel național în privința ofertei de forță de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii straine
pwc romania
automotive