Tendințele anului în tehnologie – de la realitate virtuală la asistenți virtuali

Tendințele anului în tehnologie – de la realitate virtuală la asistenți virtuali
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 29 mai 2017

Fără ca măcar să realizăm de cele mai multe ori, suntem înconjurați de tehnologie în orice clipă și la orice pas. Tot ce folosim într-o zi obișnuită, de la cititul știrilor dimineața pe telefon, până la scările rulante de la metrou, de la mouse la ceasul de la mână – totul este tehnologie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Toate produsele din jurul nostru, cu care ne-am obișnuit atât de mult și care au devenit esențiale în multe domenii, reprezintă tehnologie. De la nivel industrial, până la entertainment personal, tehnologia ne însoțește (aproape) oriunde.

În ultimii 10 ani, cu smartphone-ul ca vector de influență, nivelul de conștientizare a tehnologiei a crescut. Utilizatorii, inclusiv cei care nu au neapărat o pasiune în acest sens, au ajuns să cunoască aproape din inerție ce se întâmplă nou în tehnologie, fie că vorbim de online, de gadgeturi ori de nișe care par să facă parte deja din prezent, dar au un ecou puternic în viitor.

Internetul a adus informație, comunicare și distracție la îndemâna oricui deține un PC sau un dispozitiv mobil. Era însă o chestiune de timp până când orice produs să poată beneficia (și suferi) de pe urma unei conexiuni la internet.

Prin conectarea la internet, o serie întreagă de dispozitive pot evolua la un nivel care să le facă mai utile decât până acum. Ceea ce numim Internet of Things reprezintă tocmai acest trend: internet pentru orice poate beneficia de urma lui.

Tendințele anului în tehnologie – de la realitate virtuală la asistenți virtuali

Poate fi o mașină de spălat care, prin intermediul conectării la internet, să fie comandată și controlată printr-o aplicație de smartphone. Sau poate fi o adevărată rețea de device-uri care să conlucreze împreună pentru crearea unui mediu cât mai confortabil, cum ar fi un ansamblu format din sisteme de iluminat inteligente, o ușă inteligentă, un termostat care să regleze temperatura automat în funcție de vremea de afară și ora din zi și alte produse care țin de confortul locuinței.

Însă nu totul este minunat în sfera IoT. Există întrebări serioase cu privire la securitatea acestor dispozitive și legat de faptul că producătorul deține controlul de la distanță și le poate dezactiva oricând.

Se vorbește foarte mult și despre realitatea virtuală și augmentată. Diferența dintre cele două este că prima creează un mediu complet virtual, în timp ce a două aduce obiecte virtuale în mediul real.

Ambele au potențial enorm. Și nu doar pentru distracție și jocuri, ci și în diverse domenii de activitate care pot proiecta sau testa diverse concepte și prototipuri.

Marile companii par a fi împărțite între cele două domenii. De exemplu, pentru Facebook viitorul rețelei sale sociale pare a fi în realitatea virtuală. Pe de altă parte, cei de la Apple nu făcut un secret din faptul că propriile produse se potrivesc mult mai bine cu realitatea augmentată și că, mai devreme sau mai târziu, compania se va lansa și în acest domeniu.

Poate cea mai importantă tehnologie, cu implicații majore în toate domeniile și în viața oamenilor este ceea ce numim inteligență artificială – capacitatea unui sistem autonom de a învăța și, eventual, de a acționa singur.

În prezent, inteligența artificială este ca un copil care se duce la școală. Înainte de a deveni cu adevărat inteligent, AI-ul trebuie să învețe. Și învață de la oameni. Învață să deosebească și să recunoască obiecte, învață să interpreteze corect fraze întregi, învață să conducă mașini, învață să creeze (să deseneze, să cânte) etc.

Nu va trece foarte mult până când AI-ul va fi folosit într-o multitudine de domenii, iar oamenii se vor baza pe el să vegheze și să ia deciziile corecte. Omul va avea, însă, rolul de a controla și a se asigura că AI-ul funcționează corect și că nu este folosit ca o armă.

Următorul pas va fi singularitatea – momentul în care AI-ul devine mai inteligent și mai competent decât omul. Singularitatea este o certitudine, fiind doar chestiune de timp până se va ajunge în acel punct.

Tot parte a inteligenței artificiale sunt și așa-numiții boți. Un chat bot este, la bază, o aplicație software care, pentru început, are rolul unui asistent digital care poate răspunde întrebărilor utilizatorilor. Acesta poate fi folosit ca o alternativă la căutarea informațiilor generale pe internet sau a celor personale în calendar sau însemnări.

Însă boții au un viitor mult mai grandios de atât. Mulți oameni importanți din cadrul companiilor de tehnologie îi văd ca fiind urmașii interfeței grafice. Într-un viitor încă nedeterminat, în loc să ne uităm pe ecran și să apăsăm diverse butoane pentru a folosi un calculator sau telefon, vom vorbi cu ele.

Calculatoarele vor fi utilizate prin intermediul comenzilor vocale. Spre deosebire de momentul prezent, în care utilizatorul trebuie să învețe să folosească un calculator, bot-ul cu inteligența sa artificială va fi cel care va învăța să răspundă la comenzile și interacțiunile naturale ale oamenilor.

Dincolo de impactul major și impliațiile globale pe care avansul tehnologic îl are, nu trebuie să uităm că, în final, toate acestea trebuie să se concretizeze în îmbunătățirea calității vieții și a experienței umane. Că este important ca tehnologia, oricum s-ar numi și oricum ar funcționa ea, să aducă beneficii concrete oamenilor.

Fumătorii reprezintă o categorie de oameni care pot beneficia din plin de pe urma celor mai noi tehnologii. Pentru că se poate consuma tutun și fără fum, ceea ce este benefic și pentru fumători și pentru cei din jurul lor.

O astfel de tehnologie este cea folosită de IQOS, un dispozitiv electronic pentru fumat. Spre deosebire de țigările electronice, IQOS folosește tutun adevărat, oferind gustul autentic al acestuia.

Însă IQOS nu arde tutunul, ci îl încălzește. În acest fel, este creat un aerosol care oferă fumătorilor aroma tutunului tradițional, însă îi scutește – pe și pe cei din jurul lor – de fum.

Tendințele anului în tehnologie – de la realitate virtuală la asistenți virtuali

Spre deosebire de o țigară cu aprindere, care arde tutunul la temperaturi de până la 800 de grade, IQOS include un dispozitiv care încălzește tutunul la o temperatură mai mică 350 de grade Celsius, creând astfel un aerosol care conține nicotină.

IQOS este produs de Philip Morris International, liderul mondial al industriei de tutun, care deține 6 dintre cele mai puternice 15 branduri și produse la nivel internațional, comercializate în peste 180 de țări.

Va fi interesant de văzut, peste ani, cum va defini istoria aceasta perioadă care abia a început. Cine știe, poate vom afla după ce călătoriile în viitor sau trecut vor deveni ceva banal.

Acest articol face parte din seria Tehnologia îți schimbă lumea, un proiect susținut de IQOS - inovația care revoluționează experiența fumatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
tehnologie
realitate virtuala
realitate augmentata