Amsterdam încearcă să-și spele reputația de capitală europeană a dezmățului. Locuitorii nu mai fac față turiștilor turbulenți

Amsterdam încearcă să-și spele reputația de capitală europeană a dezmățului. Locuitorii nu mai fac față turiștilor turbulenți
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2023

Capitala olandeză atrage în fiecare an până la 20 de milioane de turiști, deși numără doar 800.000 de locuitori. Majoritatea turiștilor sunt interesați de distracțiile extreme pentru care Amsterdam și-a câștigat o binemeritată reputație, iar atmosfera devine insuportabilă pentru rezidenți. Acum, noi politici încurajează turismul durabil pentru toată lumea, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Într-o oarecare zi a săptămânii, lumina soarelui pătrunde printre nori deasupra Amsterdamului, aruncând raze pe clădirile cu fronton ale orașului, pe podurile sale arcuite și pe un panou în limba engleză care îi roagă pe turiști să nu urineze în canalele sale. Situația a devenit cel puțin apăsătoare pentru cei 800.000 de locuitori ai orașului, arată G4Media.ro

Numărul turiștilor din Deltă, în scădere CITEȘTE ȘI Numărul turiștilor din Deltă, în scădere

În ciuda muzeelor sale de talie mondială, a spațiilor verzi de o frumusețe crudă și a serenității pe care o oferă căile navigabile, Amsterdam și-a câștigat și o reputație de capitală a petrecerilor liberale din Europa – iar acum, orașul încearcă să își curețe imaginea.

O nouă serie de măsuri este în curs de implementare pentru a „menține calitatea vieții în Amsterdam” și, în același timp, pentru a „preveni turismul care provoacă neplăceri”. În luna iulie, consiliul municipal a interzis accesul navelor de croazieră în centrul orașului pentru a preveni turismul excesiv în cele mai populare zone ale sale. În luna mai, a interzis fumatul de canabis în Red District. Iar în martie, a lansat o campanie digitală „stay-away”, care vizează bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din Marea Britanie, încercând să limiteze vizitatorii care vin pentru droguri, alcool și sex.

„Vizitatorii vor fi în continuare bineveniți, dar nu și dacă se comportă greșit și provoacă deranj”, a declarat viceprimarul Sofyan Mbarki într-o declarație. Mulți localnici s-au săturat, de asemenea, de turiștii perturbatori și de mulțimile nesfârșite, iar panourile publicitare cu fotografii ale locuitorilor le reamintesc acum vizitatorilor „Noi trăim aici”.

Bineînțeles, capitala olandeză a fost întotdeauna mult mai mult decât un loc de dezlănțuire. Iată cum să experimentați tot ce este mai bun în Amsterdam prin activități creative și sustenabile, care aduc beneficii atât vizitatorilor, cât și locuitorilor din Amsterdam.

Baruri și borcane maro

Potrivit localnicilor, savurarea unei beri la un bruin cafe (bar maro) cu borrels (băuturi spirtoase mici) și borrelhapjes (gustări prăjite) este una dintre cele mai autentice experiențe din Amsterdam pe care le puteți avea. Aceste localuri istorice de băutură – cum ar fi Café de Druif, care servește localnicii de aproximativ 400 de ani – oferă o atmosferă confortabilă și tradițională. Numele de „bar maro” se referă la interiorul cu panouri maro pe care fiecare pub îl are în comun, existând chiar o mișcare în creștere pentru a proteja decorul lor clasic.

În ciuda apariției unor baruri și restaurante mai la modă, Mia Bekedam, un localnic din Amsterdam, spune că barurile maro nu se vor demoda niciodată, pentru că întotdeauna „rămân originale”.

România se pregătește pentru a putea să alimenteze cu energie și Republica Moldova la iarnă. Cel puțin o centrală pe cărbune din cele închise poate fi repornită în caz de criză CITEȘTE ȘI România se pregătește pentru a putea să alimenteze cu energie și Republica Moldova la iarnă. Cel puțin o centrală pe cărbune din cele închise poate fi repornită în caz de criză

„Cred că acesta este un moment extraordinar pentru a fi într-un loc frumos din Amsterdam fără a fi nevoit să [aștepți la cozi lungi]”, a adăugat ea. Bekedam spune că faptul că este înconjurată de istorie vie în brown baruri îi face pe toți să se simtă ca acasă, fie că sunt obișnuiți sau nou-veniți. „Poți găsi acolo fiecare felie de om și de Amsterdamer”, a spus ea.

În afară de Café Hesp, din cartierul plin de viață Oost din Amsterdam, celălalt bar maro preferat al ei este Café Krom. „Îl păstrează în mod tradițional – nu există muzică, sunt încă în cămăși albe în spatele barului – este doar un loc drăguț, mic și pitoresc pentru a bea o bere.”

Excursii cu bicicleta și orașele din jur

Țările de Jos – și Amsterdam în special – este una dintre cele mai prietenoase destinații din lume pentru bicicliști. Orașul are aproximativ 400 km de piste de biciclete și continuă să adauge și mai multe, deoarece majoritatea oamenilor merg cu bicicleta la și de la școală sau de la serviciu. Mersul pe bicicletă nu este doar o modalitate excelentă de a fi activ, ci și un mod sustenabil de a vedea orașul.

Stephan Van Der Meer este proprietarul Mike’s Bike Tours și spune că îi place să îi ducă pe vizitatori cu bicicleta pe trasee neobservate, care îi surprind cu o altă latură a Amsterdamului. Una dintre călătoriile sale preferate este până la NDSM Wharf din Amsterdam Noord – un cartier care a fost cândva un șantier naval și care acum este plin de artă stradală, artiști de performanță, piețe în aer liber și vânzători locali.

„Este o zonă foarte creativă, diferită de centrul frumos și drăguț al orașului Amsterdam”, a declarat Van Der Meer, care locuiește în Amsterdam de 16 ani.

Deși Van Der Meer are sentimente amestecate în legătură cu noile politici turistice ale orașului, el a declarat că așteaptă cu nerăbdare să „lucreze împreună cu guvernul pentru a vedea dacă putem răspândi oamenii un pic mai mult… pentru a arăta și alte părți ale Olandei”. Există, de asemenea, o serie de orașe în care se poate merge cu bicicleta în apropiere de Amsterdam, pe care Van Der Meer recomandă să le viziteze, inclusiv orașul său natal Gouda și Utrecht.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Sebastian Piu, co-fondator 123credit.ro: Niciun client nu este captiv într-un contract de credit, iar refinanțarea poate fi făcută oricând. Nu există creditul perfect, ci un echilibru CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Sebastian Piu, co-fondator 123credit.ro: Niciun client nu este captiv într-un contract de credit, iar refinanțarea poate fi făcută oricând. Nu există creditul perfect, ci un echilibru

Muzee și galerii

Amsterdam este renumit pentru numeroasele sale muzee și galerii de clasă mondială. Dar, în timp ce oamenii își pot rezerva biletele la mereu populara Casă a Annei Frank sau la Rijksmuseum cu luni de zile înainte, orașul găzduiește, de asemenea, o mulțime de atracții mai puțin aglomerate. Muzeul Van Loon este un astfel de loc – o casă de canal conservată din secolul al XVII-lea, care prezintă expoziții de artă contemporană.

Spre deosebire de unele dintre cele mai mari muzee din Amsterdam, Museum Van Loon oferă o experiență „foarte intimă, foarte personală”, potrivit lui Gijs Schunselaar, directorul muzeului. Vizitatorii sunt plăcut surprinși de „atmosfera familiară” în timp ce parcurg camerele și grădinile istorice ale casei, a spus el.

Schunselaar a spus că vizitarea numeroaselor atracții din Amsterdam care nu sunt pe traseele obișnuite le oferă vizitatorilor șansa de a încetini și de a experimenta cultura care ar putea fi trecută cu vederea în timpul unei „petreceri a burlacilor” sau a unei vizite de weekend învolburate. „Turismul are avantajele și dezavantajele sale, dar, evident, dorim să primim cât mai mulți turiști la muzeu pentru a se bucura de colecție și de ceea ce avem de oferit. Totul este să găsim echilibrul potrivit.”

„O mulțime de alte muzee minunate se află în Amsterdam”, a adăugat Kelly Schenk, ofițer de presă la Rijkmuseum, „cum ar fi OSCAM, Muzeul Evreiesc, Muzeul „Domnul nostru în pod”, Muzeul Van Loon și Muzeul Het Schip. Fiecare dintre ele arată o latură diferită și o parte diferită a istoriei Amsterdamului.”

Există și mai multe galerii de explorat atunci când faceți excursii de o zi din Amsterdam. Schenk recomandă Muzeul Kröller-Müller din Otterlo, care are una dintre cele mai mari colecții Van Gogh din lume „și o grădină de sculptură fantastică”. În plus, Depozitul Boijmans van Beuningen din Rotterdam este primul depozit de artă accesibil publicului, cu o „priveliște uimitoare de pe acoperiș”.

Sală de fitness din Iași, amendă GDPR de 10.000 euro pentru camerele video CITEȘTE ȘI Sală de fitness din Iași, amendă GDPR de 10.000 euro pentru camerele video

Parcuri, picnicuri și gezellig

Cu peste 30 de parcuri și grădini în tot orașul, spațiul verde este ușor de găsit în Amsterdam. Amsterdamse Bos (Pădurea Amsterdam) este cea mai mare zonă de recreere din oraș – de peste trei ori mai mare decât Central Park din Manhattan. Vizitatorii pot închiria biciclete sau canoe, pot aduce copiii la locurile de joacă, pentru a vedea ferma de capre sau pentru a se plimba cu tramvaiul. Există, de asemenea, un teatru deschis, cu un program complet de spectacole de vară.

Potrivit lui Pieter Haasnoot, managerul de media publică al Pădurii Amsterdam, pădurea se concentrează în mare măsură pe protejarea și conservarea ecosistemelor locale și a biodiversității. Personalul pădurii echilibrează conservarea naturii cu implicarea comunității, inclusiv cu un sistem de voluntariat în expansiune. Haasnoot speră ca turiștii să poată vedea și experimenta importanța de a fi în aer liber în Amsterdam. Pădurea primește 7,5 milioane de vizitatori pe an, iar acest număr este în creștere, a spus el.

Mărimea pădurii Amsterdam o face o alternativă perfectă la spațiile verzi populare pentru turiști, cum ar fi Vondelpark. Are câte ceva pentru toată lumea, de la terenuri de sport la zone de picnic, și încurajează cu ușurință gezellig (bucuria de a fi împreună), o parte importantă a stilului de viață olandez. Central pentru gezellig este sentimentul de convivialitate confortabilă, așa că împachetați o pătură, aduceți câteva gustări și chemați-vă prieteni (sau faceți-vă alții noi).

Pe măsură ce Amsterdam se îndepărtează de reputația sa de „totul este permis”, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a redescoperi legendarele sale baruri maro, spațiile în aer liber întinse și numeroasele locuri care au atras călătorii cu mult înainte ca acest centru cultural să fie un centru de petreceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
amsterdam
turisti