ANALIZĂ Câți români își mai permit o vacanță anuală de o săptămână departe de casă

ANALIZĂ Câți români își mai permit  o vacanță anuală de o săptămână departe de casă
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2024

Țările UE trebuie să acorde un minim de 20 de zile de concediu anual plătit, dar unele state membre sunt mai generoase. Totuși, nu toată lumea poate profita de aceste zile, iar în România, 6 din 10 persoane nu își pot permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă, cel mai mare procentaj din UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În UE, toți angajații au dreptul la un minim de patru săptămâni de concediu plătit pe an, scrie Euronews.

TABEL Nouă scumpire semnificativă a carburanților CITEȘTE ȘI TABEL Nouă scumpire semnificativă a carburanților

Unele țări stabilesc această cifră la un nivel mai ridicat, în timp ce altele au un calendar de sărbători legale care pot fi folosite pentru a vă maximiza concediul anual.

Potrivit serviciilor europene de ocupare a forței de muncă (EURES), luarea de concediu nu numai că ne îmbunătățește sănătatea fizică și mentală, ci contribuie și la creșterea productivității și a performanței la întoarcere, arată G4Media.ro.

Care este țara europeană care oferă cele mai multe concedii anuale plătite?

Concediul anual plătit minim prevăzut de lege diferă de la un stat membru la altul, variind de la 20 de zile pe an în majoritatea statelor membre la 25 de zile în unele țări.

Potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru 2020, 18 țări oferă minimul prevăzut de legislația UE – 20 de zile. Printre acestea se numără Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

În afara UE, Elveția oferă, de asemenea, 20 de zile, în timp ce în Marea Britanie minimul este de 28 de zile, inclusiv sărbătorile legale.

Austria, Franța, Luxemburg, Suedia și Danemarca oferă un minim de 25 de zile de concediu plătit anual legal pe an.

Companiile au libertatea de a oferi mai mult decât indemnizația minimă de concediu anual. Adesea, aceasta este determinată de anii de serviciu, de tipul de contract și de ocupație.

Negocierile colective, de exemplu prin intermediul sindicatelor, au sporit, de asemenea, concediul plătit al lucrătorilor cu până la cinci zile pe an în unele țări europene.

Care este țara din UE cu cele mai multe sărbători legale?

Concediul de boală, repausul săptămânal, concediul de maternitate, concediul pentru vechime în muncă, concediul pentru creșterea copilului și, în majoritatea țărilor, zilele de sărbători legale sunt calculate separat de concediul anual plătit.

În 2020, zilele de sărbători legale anuale printre țările UE variau de la șase zile în Grecia la 15 zile în Letonia, Lituania și Slovacia. Erau mai mult de 10 zile pentru majoritatea statelor membre. Media UE a fost de 11,7 zile.

Sărbătorile naționale sunt zilele nelucrătoare în care o varietate de sărbători culturale și religioase, inclusiv zilele naționale și de independență, sunt consacrate în legislația legală. Acestea pot exista, de asemenea, de facto, ca tradiții culturale nescrise și pot varia în funcție de an.

Dacă se combină concediul minim plătit și zilele de sărbători legale din UE, Grecia are cea mai mică indemnizație, de 26 de zile, în timp ce Austria și Malta oferă cea mai mare indemnizație, de 38 de zile. Media UE este de 33 de zile.

În cazul în care o zi de sărbătoare cade într-un weekend sau într-o zi de odihnă, practicile diferă de la o țară la alta. În unele locuri, se oferă în schimb o zi lucrătoare următoare. În altele, nu se oferă zile libere suplimentare. Atunci când angajații trebuie să lucreze în zilele de sărbători legale, angajatorul este adesea cel care decide dacă oferă zile libere în schimb.

În Regatul Unit, sărbătorile legale se iau în calcul pentru concediul minim legal de 28 de zile, astfel încât, dacă angajații lucrează în aceste zile, ar avea dreptul la o zi liberă diferită.

Premiile BAFTA 2024 - “Oppenheimer”, desemnat cel mai bun film, a cucerit șapte trofee, urmat de “Poor Things” cu cinci. “The Zone of Interest”, ales cel mai bun film britanic CITEȘTE ȘI Premiile BAFTA 2024 - “Oppenheimer”, desemnat cel mai bun film, a cucerit șapte trofee, urmat de “Poor Things” cu cinci. “The Zone of Interest”, ales cel mai bun film britanic

Trei din zece persoane din UE nu își permit o săptămână de concediu anual

În ciuda faptului că au zile de concediu, posibilitatea de a călători ar putea fi o problemă. În 2022, aproape trei din 10 persoane din UE (29%) nu își vor putea permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă.

Dintre statele membre ale UE, România a înregistrat cel mai mare procent de persoane aflate în această situație, o mare majoritate (63%) neputându-și permite o călătorie de o săptămână. Această proporție a fost de peste 40% în patru țări: Grecia (49%, Bulgaria (44%), Croația (42%) și Ungaria (41%).

În Suedia, doar 10% dintre persoanele din această țară nu și-au permis o vacanță de o săptămână, urmată de Finlanda (12%), Olanda și Danemarca (ambele 13%).

În Germania, procentul a fost de 22%, în Marea Britanie de 24% și în Franța de 25%.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
concediu
vacanta
eurostat