Astăzi este Ziua Mondială a Turismului

Astăzi este Ziua Mondială a Turismului
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2015

Statele membre ale Organizației Mondiale a Turismului sărbătoresc pe 27 septembrie, în fiecare an, Ziua Mondială a Turismului. După ce, în 2014, un număr de 1,138 miliarde de turiști au călătorit în întreaga lume, în creștere cu 4,7% față de 2013, tema de dezbatere pentru 2015 a fost stabilită: "Un miliard de turiști, un miliard de oportunități".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ziua Mondială a Turismului aduce anul acesta în atenție potențialul global al sectorului și valoarea sa socială, culturală, politică și economică în rândul comunității internaționale. 

Prima oară, Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită în toată lumea în 1980. Reprezentanții OMT stabilesc o temă anuală de dezbatere și o țară-gazdă în fiecare an, punând în prim-plan probleme de actualitate. Scopul principal al Zilei Mondiale a Turismului este de a conștientiza în rândul comunității internaționale importanța turismului, a valorilor sale sociale, culturale, politice și economice. 

'De câte ori călătorim, suntem parte a unei mișcări globale care duce inclusiv la crearea de locuri de muncă, dezvoltare și construirea de societăți sustenabile. Călătoria aduce cunoaștere, înțelegere reciprocă și ne ajută să protejăm împreună natura și moștenirea culturală', afirmă Organizația Mondială a Turismului, în mesajul făcut public cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului 2015. 

Un număr de 1,138 miliarde de turiști au călătorit în 2014, în creștere cu 4,7% față de 2013. Ei au cheltuit, în medie, 3,5 miliarde de dolari zilnic, punând în mișcare o industrie în valoare de 1,5 trilioane de dolari, potrivit Barometrului OMT, publicat în aprilie 2015, se precizează într-un comunicat al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). 

Turismul internațional, inclusiv transportul de pasageri, reprezintă o treime din exportul mondial de servicii și 6% din exportul general de bunuri și servicii, fiind pe locul 5 în statistici, după exportul de carburanți, chimicale, alimente și automobile. 

Cu cinci ani consecutivi de creștere, turismul a avut o contribuție majoră la redresarea economică, la crearea locurilor de muncă și de oportunități pentru comunități în multe părți ale lumii. 
Cu o majorare cu 4% a numărului de sosiri turistice internaționale în primul semestru al anului 2015, sectorul urmează o tendință de creștere, estimată să ajungă la 1,8 miliarde de turiști internaționali până în anul 2030, conform datelor publicate pe site-ul OMT. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
omt
ziua mondiala a turismului