Borsecul visează că va atrage mai mulți moldoveni după vacanța lui Timofti. Patronat Moldova: Putin ar fi atras și mai mulți turiști

Borsecul visează că va atrage mai mulți moldoveni după vacanța lui Timofti. Patronat Moldova: Putin ar fi atras și mai mulți turiști
scris 27 iul 2016

Primul președinte străin în funcție al unei țări care și-a făcut vacanța în România după '90, Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, a petrecut opt zile la Borsec săptămâna trecută. Turoperatorii și oficialii din zonă speră ca vizita lui să crească numărul turiștilor moldoveni în stațiunea din Harghita. Patronatele din turismul din Moldova cred că efectele nu vor fi spectaculoase, pentru că președintele nu e foarte iubit. Altceva ar fi fost, spun ei, dacă în locul lui Timofti ar fi venit Putin în vacanță: s-ar fi dublat cererea turiștilor moldoveni pentru Borsec.

"Președintele Timofti a petrecut opt zile la Borsec și din informațiile noastre s-a simțit ca acasă", spune Istvan Horvath, proprietarul Villa Bella Borsec, unde a fost cazat președintele Moldovei care a venit în vacanță cu soția și doi dintre cei trei fii ai săi. Timofti a mai fost în vacanță de câteva ori în România, chiar în Borsec, cu 10-15 ani în urmă, când nu ocupa prima funcție în statul vecin.

Timofti a profitat de spa și de plimbările prin zonă, în special în Poiana Zânelor, și nu a ieșit din localitate pe timpul vacanței, după cum povestesc reprezentanții vilei în care a fost cazat. După plecarea președintelui, operatorii din zonă spun că se simte o ușoară creștere a solicitărilor pentru această stațiune din partea turiștilor moldoveni.

Borsecul își va tripla capacitatea de cazare în trei ani. Cei mai mulți investitori sunt din Republica Moldova, Ungaria și Israel CITEȘTE ȘI Borsecul își va tripla capacitatea de cazare în trei ani. Cei mai mulți investitori sunt din Republica Moldova, Ungaria și Israel

Primarul Borsecului, Mik Josef, spune că în fiecare an ajung în stațiune câteva mii de turiști din Republica Moldova, în creștere în ultimii ani. Aceștia împart cu ungurii primele locuri în topul turiștilor străinilor care vizitează zona. "Sperăm că după vizita președintelui vor veni și mai mulți turiști din Republica Moldova", a afirmat primarul.

Reprezentanții patronatelor din turismul Moldovenesc spun, însă, că Timofti nu este genul de personalitate care să atragă turiști. "La noi, oficialitățile care nu se privesc foarte frumos, nu atrag atenția nici într-un aspect", a declarat pentru Profit.ro Gabriel Mărgineanu, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova. El a afirmat că Timofti nu are o imagine atât de bună în Moldova încât prezența lui undeva să atragă turiști. "Nu pot să spun că rea, dar n-o are nici bună imaginea", a completat el.

Villa Bella Borsec

Villa Bella Borsec

Altceva s-ar fi întâmplat, crede Mărgineanu, dacă în locul lui Timofti și-ar fi făcut vacanța la Borsec Vladimir Putin. "Da, ar fi atras modoveni, în special ruși care trăiesc în Moldova sau moldoveni cu altă geopolitică. Putin e mai iubit decât Timofti în Moldova", a adăugat el. Președintele patronatului din turismul moldovean estimează că prezența lui Putin într-o stațiune din România ar dubla cererea venită din țara vecină pentru acea zonă.

Poate că asta ar fi soluția pentru revigorarea turismului românesc: să-l invităm pe Putin în vacanță la Herculane și în celelalte stațiuni balneare. Dacă tot apar zvonuri halucinante cum că Jack Nicholson ar veni să investească la Neptun, de ce să nu visăm și mai frumos și să țintim la Putin și, de ce nu, chiar la Obama, care în curând va avea mult mai multă vreme pentru vacanțe.

viewscnt
Afla mai multe despre
timofti
putin
borsec
vacanta
romania