Când va fi redată Cetatea Țărănească din Saschiz circuitului turistic

Când va fi redată Cetatea Țărănească din Saschiz circuitului turistic
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Proiectul de restaurare a Cetății Țărănești sau Cetății de Refugiu din Saschiz, construită în secolul al XIV-lea, este aproape finalizat, mai fiind de executat pavajul din interior și de amenajat spațiul verde, iar primarul comunei, Ovidiu Șoaită, estimează că acest obiectiv turistic ar putea fi redeschis începând cu luna august.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„A fost un proiect destul de greu de implementat, având în vedere că la asemenea construcție de restaurare – cetatea fiind într-o fază de ruină destul de avansată la momentul demarării lucrărilor – ne putem bucura că, începând cu data de 1 august, va fi redeschisă publicului vizitator, turiștilor. Am semnat contractual de finanțare în 2017, în 2018 am dat ordinul de începere a lucrărilor și, din păcate, am ajuns aici. Foarte greu a mers, lucrări foarte complicate, dar e unul dintre cele mai frumoase și valoroase proiecte, un proiect de suflet, dar și cel mai greu de implementat”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită.

Salina Praid - oprită CITEȘTE ȘI Salina Praid - oprită

Ridicarea acestei cetăți a început în anul 1347 de către șapte comunități, a fost construită în formă de navă, se întinde pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, iar proiectul a urmărit restaurarea obiectivului prin păstrarea tuturor caracteristicilor istorice și artistice.

Cetatea Țărănească din Saschiz este o cetate de apărare, care servea drept refugiu pentru localnici în caz de invazii, dar în același timp și pentru păstrarea alimentelor întrucât asigura un regim termic adecvat.

Primarul din Saschiz a spus că există deja un studiu de fezabilitate pentru un alt proiect care va completa acest obiectiv turistic, de refacere a celor două pasaje subterane secrete, care legau în vechime Cetatea de Refugiu de centrul satului.

„În spatele cetății este un pasaj secret, prin care se putea coborî din cetate în timpul unor asedii, pentru a se face aprovizionarea. Acel pasaj va fi refăcut fiindcă toată lumea va fi interesată să coboare prin fântână, printr-un sistem de lift-găleată, apoi să meargă prin tunelul subteran și să ajungă în spatele cetății. Acolo este o prăpastie destul de adâncă (…)Avem două variante de tunel, primul coboară în spatele cetății, care are cam 50-60 de metri lungime și mai este unul despre care se spune că ieșea în biserica din centrul satului, care are câteva sute de metri (…) Nu renunț la acest proiect, fiindcă știu că va atrage mulți turiști”, a spus Ovidiu Șoaită.

Proiectul de restaurare a Cetății de Refugiu este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural și are o valoare totală de peste 8,4 milioane de lei. Din această sumă, peste 8,2 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă, iar aproape 170.000 lei este valoarea contribuției proprii eligibile a beneficiarului.

Termenul inițial de implementare a proiectului era 10 decembrie 2019, însă, din cauza procedurilor birocratice, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat destul de târziu, iar decalajul mare s-a produs atât pe fondul dificultăților de ordin tehnic, cât și ca urmare a stopării lucrărilor în timpul pandemiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cetatea țărănească
saschiz