Cât de mult s-ar putea scurta sezonul de schi din cauza încălzirii globale

Cât de mult s-ar putea scurta sezonul de schi din cauza încălzirii globale
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

Și această iarnă a fost mult mai caldă decât de obicei, februarie fiind mult peste medie în România, dar și în multe alte zone. Este tot mai greu să schiezi, fiindcă sezonul s-a tot scurtat. Un studiu din SUA ne arată ce ar putea urma spre jumătatea acestui secol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În fiecare iarnă apar știri despre stațiuni din Alpi și din SUA care se închid din lipsă de zăpadă, cele mai afectate fiind pârtiile de joasă altitudine (600.1.500 m alt). Ninge foarte puțin în decembrie și apar valuri de căldură des și în ianuarie și februarie, astfel că pot fi temperaturi pozitive și la mai mult de 2,000 m altitudine, scrie Hotnews.ro

FOTO Interagro, controlat de Ioan Niculae, și-a scos la vânzare cabana de vânătoare CITEȘTE ȘI FOTO Interagro, controlat de Ioan Niculae, și-a scos la vânzare cabana de vânătoare

Stațiunile de schi din SUA au pierdut 3 miliarde de dolari între 2000 și 2019 din cauza încălzirii globale care a adus cheltuieli mai mari cu zăpadă artificială și a scurt și sezonul de schi, din cauza iernilor calde și (uneori) secetoase.

În medie, lungimea sezonului de schi în SUA a scăzut cu 6 - 7 zile/an în ultimii 20 de ani, chiar dacă au crescut capacitățile de producere a zăpezii artificiale, arată studiul.

Studiul are titlul „How climate change is damaging the US ski industry„.

Estimările din studiu indică o scurtare a sezonului de schi în SUA cu 14-33 de zile până în 2050, iar dacă încălzirea climei se va produce conform celui mai pesimist scenariu, vor fi stațiuni unde sezonul de schi va fi peste 30 de ani chiar și cu două luni mai scurt decât acum.

Dacă în acest secol pierderile totale estimate ale stațiunilor de schi din SUA ar fi anual în medie de 250 milioane dolari din cauza încălzirii globale, suma totală a pierderilor ar putea ajunge după 2050 chiar și la un miliard de dolari/an.

viewscnt
Afla mai multe despre
schi
sua
studiu