Cele mai curate plaje din ultimii trei ani, pe litoral. Explicația

Cele mai curate plaje din ultimii trei ani, pe litoral. Explicația
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2020

Pentru prima dată după o perioadă de trei ani, rezultatele sesiunii de monitorizare ecologică a plajelor litorale indică faptul că, în luna mai, s-au înregistrat cele mai mici cantități de deșeuri abandonate pe nisip, o posibilă cauză fiind însă absența oamenilor din aceste zone în perioada de pandemie, informează Organizația Mare Nostrum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Mihai Iordan, despre premium în business

Conform sursei citate, pe cele opt sectoare de plajă monitorizare, în luna mai au fost identificate 6.646 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal, un număr considerabil mai mic față de anul 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deșeuri în cele două sesiuni anuale, scrie Agerpres.

Cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor efectuate, a fost Năvodari, cu 2.074 deșeuri, o parte din acestea provenind de la șantierele de construcții din zonă. Pe locul secund, într-un nefast top al cantității de deșeuri înregistrată pe plaje, este zona Mamaia Nord, cu 1.481 deșeuri.

Italia lansează \'\'bonusurile de vacanță\'\' CITEȘTE ȘI Italia lansează ''bonusurile de vacanță''

Cele mai mici cantități de deșeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche și Corbu.

"Cifrele înregistrate sunt, într-adevăr, mici, comparativ cu perioadele similare ale anilor trecuți și asta nu poate decât să ne bucure, însă suntem convinși că aceste cifre sunt rezultatul circulației turistice și activității umane reduse din perioada stării de urgență, când oamenii nu au mai ajuns în număr mare pe plajă. În același timp, reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral au pregătit plaja pentru sezonul estival. Ne-ar fi plăcut să spunem că aceste cifre mici sunt rezultatul comportamentului responsabil, dar mai este mult de lucru, din acest punct de vedere", declarat Mihaela Cândea Mirea, director executiv al organizației ecologiste Mare Nostrum.

Analiza cantitativă și comparativă a cantităților de deșeuri generate de activitatea umană pe plajele litoralului românesc, dată publicității, mai indică faptul că, față de luna aprilie 2019, cifrele înregistrate în această sesiune sunt de două ori mai mici.

Principalele categorii de deșeuri inventariate sunt cele din material polimeric artificial, care au ajuns la 4.847 de elemente, în această categorie intrând mucurile de țigară, diferite tipuri de ambalaje și piese din plastic.

Pe locul doi se află elementele din metal ce provin cel mai probabil de la construcțiile din apropierea porțiunilor de plajă, iar pe locul trei - elementele de sticlă și ceramică.

"În această sesiune au fost eliminate 84 kg de deșeuri de pe porțiunile de plajă, cantitățile cele mai mari fiind din sectorul Mamaia (37 kg) și Năvodari (21 kg). Ne dorim ca în septembrie, după încheierea sezonului estival, să avem cifre la fel de mici în ceea ce privește cantitatea de deșeuri existentă pe porțiunile de plajă românești", a precizat Angelica Paiu, coordonator activitate monitorizare.

Începând din 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod constant 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788), iar cele mai multe fiind înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295).

viewscnt
Afla mai multe despre
plaja
litoral