În contextul în care le-a fost cerut să schimbe modul cum afișează ofertele și prețurile, Airbnb, Booking, Expedia Group și TripAdvisor semnează: vor trimite date despre rezervările turiștilor, vacanțele cumpărate și durata șederilor

În contextul în care le-a fost cerut să schimbe modul cum afișează ofertele și prețurile, Airbnb, Booking, Expedia Group și TripAdvisor semnează: vor trimite date despre rezervările turiștilor, vacanțele cumpărate și durata șederilor
scris 6 mar 2020

Airbnb, Booking, Expedia Group și TripAdvisor vor furniza Comisiei Europene informații despre rezervările făcute de turiști, precum și despre vacanțele cumpărate și durata șederilor, potrivit unui acord referitor la schimbul de date semnat joi. Informațiile vor ajunge la Eurostat, biroul de statistică al UE, care va publica rapoarte periodice privind cazările și vacanțele oferite prin intermediul celor patru platforme online în Europa.

Acordul va permite, în premieră, accesul la date fiabile despre vacanțe și alte tipuri de cazare de scurtă durată oferite prin intermediul celor patru platforme și va ajuta autorităților publice să înțeleagă mai bine dezvoltarea economiei colaborative, potrivit Comisiei.

Economia colaborativă, numită și economia în comun, acoperă o mare varietate de sectoare și se dezvoltă rapid în toată Europa. Un sondaj realizat de Eurostat în 2019 a arătat că 21% dintre cetățenii UE au utilizat un site web sau o aplicație pentru a aranja cazare de la o altă persoană și 8% au făcut același lucru pentru serviciile de transport.

Legea turismului, adoptată tacit în primă etapă: Turiștii scapă, deocamdată, de taxa în plus pentru cazare. Hotelierii, controlați de inspectori ascunși. Noi reguli Airbnb CITEȘTE ȘI Legea turismului, adoptată tacit în primă etapă: Turiștii scapă, deocamdată, de taxa în plus pentru cazare. Hotelierii, controlați de inspectori ascunși. Noi reguli Airbnb

Acordul survine în contextul în care Comisia a solicitat platformelor online de rezervări cazare și călătorii să își schimbe modul în care afișează ofertele și prețurile, invocând lipsa transparenței. Airbnb a agreat deja să își alinieze practicile la normele UE, o decizie similară fiind anunțată la finele anului trecut și în cazul Booking.

“Turismul este o activitate economică cheie în Europa. Închirierile de spații de cazare pe termen scurt oferă soluții convenabile pentru turiști și noi surse de venit pentru oameni. În același timp, există preocupări cu privire la impactul asupra comunităților locale. Pentru prima dată, obținem date fiabile, care ne vor ajuta în discuțiile pe care le purtăm cu orașele europene despre cum să abordăm această nouă realitate într-un mod echilibrat, a declarat comisarul UE Thierry Breton, responsabil pentru piața internă.

Airbnb, Booking, Expedia Group și TripAdvisor vor furniza Eurostat în mod regulat, date fiabile cu privire la numărul de nopți rezervate și al persoanelor cazate. Datele vor fi agregate la nivelul municipalităților.

Protecția vieții private va fi asigurată în conformitate cu legislația UE, potrivit Comisiei, care precizează că informațiile nu vor permite identificarea cetățenilor sau a proprietarilor spațiilor de cazare.

Datele datele furnizate de platforme vor fi validate statistic și vor fi agregate de Eurostat, care va publica rapoarte pentru toate statele membre, precum și pentru multe regiuni și orașe individuale.

Primele statistici vor fi publicate în a doua jumătate a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbnb
booking
booking.com
epedia group
tripadvisor
comisia europeana
acord partajare date
schimb date
statistici cazare airbnb
platforme rezervari vacante
rezervari cazare