Cuba își deschide granițele pentru turiști

Cuba își deschide granițele pentru turiști
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2021

Cuba își va deschide granițele pentru turiști și va relaxa condițiile de intrare în țară, de luna viitoare, după vaccinarea majorității populației împotriva Covid-19 cu vacinuri proprii, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Restricțiile dure din cauza pandemiei, o reducere drastică a zborurilor către Cuba și o interdicție de către SUA asupra majorității călătoriilor pe insula condusă de comuniști sub fostul președinte american Donald Trump au împiedicat activitățile de turism, lăsând Cuba în urma unor concurenți regionali precum Republica Dominicană, Puerto Rico, Bahamas și Cancun, scrie News.ro.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Dar, începând cu 15 noiembrie, Cuba va cere vizitatorilor doar să aibă asupra lor dovada vaccinării sau un test PCR recent pentru a intra în țară, înlocuind printre cele mai stricte protocoale din Caraibe, care implicau o perioadă de carantină și mai multe teste PCR.

O populație complet vaccinată se va dovedi un punct cheie de vânzare pentru insula deja apreciată pentru siguranța sa, plajele și apele turcoaz, a spus Francisco Camps, care coordonează cele 32 de hoteluri ale companiei spaniole Sol Melia din Cuba.

”Cuba va fi una dintre cele mai sigure destinații sanitare și credem că putem ajunge la un număr de vizite similar cu cel din 2019 până la sfârșitul anului viitor”, a spus el.

Vaccinurile produse în Cuba sunt în prezent în curs de evaluare de către Organizația Mondială a Sănătății și majoritatea datelor din studii nu au fost încă analizate de experți independenți.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Dar, printre țările cu peste 1 milion de locuitori, Cuba se vaccinează mai repede decât oricare alta, potrivit unui număr de date oficiale văzute de Reuters.

Guvernul afirmă că ritmul rapid al vaccinărilor dă rezultate, cazurile și decesele de COVID-19 scăzând cu cel puțin 80% de la un vârf atins în mijlocul verii.

Cel puțin 90% din populație a primit cel puțin o doză dintr-unul dintre vaccinurile cu trei doze din țară.

”Ne aflăm într-un moment favorabil, când începem să ne recuperăm obiceiurile, să ne putem vizita rudele și să plecăm în vacanță, precum și să îmbunătățim activitatea economică”, a declarat luna aceasta ministrul Turismului, Juan Carlos Garcia.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Pandemia a închis școli, locuri de divertisment și restaurante, reducând aproape la zero importanta industrie a turismului - blocând călătoriile în străinătate ale cubanezilor și vizitele în țară ale cubanezilor care trăiesc în străinătate - agravând o criză economică care i-a lăsat pe locuitori lipsiți de alimente și medicamente.

Cuba a primit peste patru milioane de turiști în 2019, aceștia având o contribuție de 10,6% la produsul intern brut (PIB) al țării și mult mai mult prin intermediul lanțurilor de aprovizionare și al activităților economice informale.

Dar în acest an au sosit doar 200.000 de oaspeți și sunt așteptați doar alți 100.000, a spus ministrul Garcia. Economistul cubanez Ricardo Torres a spus că aceste cifre înseamnă o scădere „devastatoare” de 92% a turismului în acest an, comparativ cu 2019.

”Așa că vorbim despre anul viitor pentru orice redresare reală a turismului... care generează un efect secundar și deci este decisiv pentru redresarea economică”, a spus Torres, profesor invitat la Universitatea Americană din Washington.

Embargoul SUA limitează drastic comerțul cu Cuba, așa că țara depinde în mare măsură de fluxurile de valută străină și de bunuri de bază pe care călătorii și diaspora cubaneză le aduc pe insulă.

În ciuda optimismului crescând pe măsură ce turismul își revine, oficialii au avertizat că redresarea economică va fi mai treptată decât se credea inițial, după o scădere bruscă de 10,9% anul trecut și încă de 2% până în iunie.

Stațiunea de plajă Varadero este deja parțial deschisă, inclusiv pentru piața internă, pentru care este destinația preferată. Și viața se întoarce încet în cartierul colonial Havana, în timp ce se pregătește să primească din nou vizitatorii după o pauză de 19 luni.

”Vechea Havana a fost tristă în tot acest timp pentru că nu au fost turiști”, a spus Ernesto Alejandro Labrada, proprietarul restaurantului Antojos, acum plin de cubanezi care se bucură de o masă înainte de întoarcerea vizitatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
cuba
turisti