DiscoverEU: Tinerii din România se pot înscrie pentru o nouă rundă de călătorii gratuite în UE

DiscoverEU: Tinerii din România se pot înscrie pentru o nouă rundă de călătorii gratuite în UE
scris 12 oct 2021

Comisia Europeană a lansat o nouă cerere de candidaturi pentru permisele de călătorie DiscoverEU, cu ajutorul cărora tinerii europeni cu vârsta de 18 ani pot călători gratuit în spațiul comunitar. În mod excepțional, se pot înscrie și tineri în vârstă de 19 și 20 ani, în contextul în care rundele dedicate lor au fost amânate din cauza pandemiei de Covid-19.

60.000 de europeni vor beneficia de permise gratuite de călătorie cu trenul prin programul DiscoverEU aferent anului 2022, potrivit Comisiei.

Perioada de înscriere pentru a călători în 2022, Anul european al tineretului, începe pe 12 octombrie și se încheie pe 26 octombrie.

Bulgaria și-a salvat sezonul cu românii, cărora le-a eliminat orice restricție. Record de turiști români la vecini CITEȘTE ȘI Bulgaria și-a salvat sezonul cu românii, cărora le-a eliminat orice restricție. Record de turiști români la vecini

Fiecărui stat membru i se alocă un anumit număr de permise de călătorie, în funcție de populația sa, ca proporție din populația totală a Uniunii Europene.

De la lansarea inițiativei, în 2018 și până în 2020, la începutul pandemiei, aproximativ 70.000 de tineri au primit permise gratuite de călătorie, dintr-un total de aproape 350.000 de participanți.

Din România s-au înscris peste 10.500 de tineri, fiind selectați 2.695.

DiscoverEU: Tinerii din România se pot înscrie pentru o nouă rundă de călătorii gratuite în UE

Numărul participanților și tinerii selectați din fiecare țară în cadrul programului DiscoverEU în 2018-2019. Sursa: Comisia Europeană

Tinerii selectați la runda anunțată acum pot călători din martie 2022 până în februarie 2023, pentru un număr de maximum 30 de zile. Întrucât evoluția pandemiei rămâne incertă, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile prin intermediul unui nou permis de călătorie mobil, arată Comisia.

Data plecării poate fi modificată până în momentul deplasării, iar permisele de călătorie mobile au o valabilitate de un an.

Fără turiști și cu încasări puține, hotelurile retrăiesc momentele de criză de anul trecut CITEȘTE ȘI Fără turiști și cu încasări puține, hotelurile retrăiesc momentele de criză de anul trecut

“Tinerii cu nevoi speciale sunt ferm încurajați să participe la DiscoverEU. Comisia va pune la dispoziția lor informații și sfaturi și va acoperi costurile asistenței speciale reprezentate, de exemplu, de o persoană însoțitoare, de un câine de asistență etc.”, potrivit unui comunicat al Executivului UE.

Câștigătorii pot călători singuri sau cu un grup de până la cinci persoane (toate trebuie să aibă vârsta necesară pentru a fi eligibile). Pentru a promova mobilitatea sustenabilă, contribuind astfel la realizarea obiectivelor Pactului verde european, participanții la DiscoverEU vor călători în principal cu trenul.

“Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul teritoriu al UE, participanții vor putea să utilizeze și alte mijloace de transport, cum ar fi autocarul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni îndepărtate vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă”, mai arată Comisia.

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European. Inițiativa a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027, bugetul estimat pentru anul 2022 fiind de 26 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
discovereu
tineri
calatorii gratuite ue
permise gratuite de calatorie
descoperaue
uniunea europeana
initiativa tineret