Dispar hotelurile de o stea și două stele de la mare

Dispar hotelurile de o stea și două stele de la mare
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 22 aug 2016

În ultimii cinci ani, hotelurile de o stea de pe litoral s-au împuținat de patru ori, iar cele de două stele sunt cu circa o treime mai puține, semn că românii au început să caute confortul. În schimb, structurile de trei stele sunt aproape de două ori mai multe, iar numărul celor de patru stele a crescut de aproape 2,5 ori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dacă în 2010 erau pe litoral 72 de hoteluri de o stea, numărul lor a căzut la 18 cinci ani mai târziu, după cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS). În același timp, din cele 156 de unități de două stele care funcționau la mare cu cinci ani în urmă, anul trecut mai rămăseseră doar 106.

În total, în 2010 funcționau pe litoral 311 hoteluri: 5 de cinci stele, 15 de patru stele, 63 de trei stele, 156 de două stele și 72 de o stea. După cinci ani, pe litoral mai erau doar 276 de hoteluri: 5 de cinci stele, 36 de patru stele, 111 de trei stele, 106 de două stele și 18 de o stea.

Practic, în ultimii cinci ani, 35 de hoteluri de la mare au dispărut, iar unele unități de 1-2 stele au avansat la un regim superior de clasificare.

Confesiunile unui director de hotel all inclusive CITEȘTE ȘI Confesiunile unui director de hotel all inclusive

Cei care lucrează în turism spun că cererea pentru structurile de una și două stele este din ce în ce mai mică, iar trendul este să scadă în continuare.

Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și cel mai mare investitor de pe litoral, Mohammad Murad, spune că acei turiști care pe vremuri se cazau la mare la o unitate de o stea și plăteau 400 de lei pe săptămână,  acum preferă să ajungă, cu aceiași bani, dar în capetele de sezon, la un hotel de trei stele prin programul "Litoralul pentru toți".

Astfel, adaugă Murad, cei care au venituri mici preferă să vină la mare în lunile iunie sau septembrie, când prețurile sunt accesibile și pentru ei la trei stele, unde condițiile sunt mai bune decât la cele de două stele sau o stea.

Potrivit reprezentanților Autorității Naționale pentru Turism (ANT), la hotelurile de o stea nu este nevoie de parcare sau de lift, iar recepționerul nu trebuie să fie prezent permanent. Aceste hoteluri au camere foarte mici, de 11 metri pătrați, și nu li se cere aer condiționat. Nu au restaurant și sală de mese și li se permite ca toaleta să nu fie în cameră. În camere este nevoie, potrivit normelor de clasificare, doar de pat, nu și de scaune, fotolii sau noptieră și cu atât mai puțin de televizor, telefon și minibar.

Confesiunea unei menajere de lux CITEȘTE ȘI Confesiunea unei menajere de lux

Prin comparație, hotelurile de două stele au televizor și baie în cameră. De la trei stele în sus este nevoie de aer condiționat, măsuțe, scaune, cosmetice în baie (săpun, gel de duș), locuri de parcare și altele.

"Între două stele și trei stele, investițiile nu sunt foarte mari. Hotelierii preferă trei stele, ca să obțină un preț mai bun. Își calculează că, dacă investesc un milion de euro și ridică standardul de la două la trei stele, în maximum 4-5 ani pot recupera suma. Creditele au scăzut ca dobândă și atunci merg pe trei stele", a explicat Murad.

Reprezentanții ANT spun că unele dintre hotelurile de o stea și două stele au fost închise și au rămas așa, iar altele au fost renovate și au primit mai multe stele. Hotelul Sulina din Mamaia, de exemplu, a ajuns de la două stele, în urmă cu doi ani, la patru stele, anul acesta.

"Cele de o stea n-au o piață a lor și există posibilitatea să dispară. Nimeni nu caută servicii de o stea. Nu mai apar cereri de clasificare pentru hoteluri de două stele și o stea", spun reprezentanții ANT.

Murad: Sezonul excelent aduce anul viitor investiții de peste 100 milioane euro în 5.000-6.000 de locuri de cazare pe litoral CITEȘTE ȘI Murad: Sezonul excelent aduce anul viitor investiții de peste 100 milioane euro în 5.000-6.000 de locuri de cazare pe litoral

Aurelian Marin, proprietarul agenției Paradis Vacanțe de Vis, una dintre cele mai importante agenții specializată în vacanțe pe litoral, spune la rândul lui că multe structuri de una și două stele sunt renovate și ajung la 3-4 stele.

Hotelurile de două stele renovate au prețuri cu 10-20% mai mici decât cele de trei stele, iar în cazul unităților nerenovate, diferența la tarifiele de cazare este de 30-40%. De multe ori, spune Aurelian Marin, turiștii preferă să-și scurteze sejurul cu o zi, dar să stea în condiții mai bune. O vacanță cu o zi mai scurtă înseamnă o reducere de 20% din preț.

El crede că, în următorii ani, din hotelurile de una și două stele de la mare vor rămâne doar cele "curățele și cochetuțe", unde vin studenții și familii tinere cu bugete mici. Pentru celelalte, care nu sunt renovate, cererea este din ce mai mică, iar turiștii ajung acolo doar în necunoștință de cauză sau când nu mai sunt locuri la alte hoteluri.

"Dar trebuie să ținem cont că un hotel de două stele din România, «puțin coafat», poate fi comparat cu multe hoteluri de trei stele din Grecia", a mai spus Aurelian Marin.

Click pe imagine pentru a o mări

Dispar hotelurile de o stea și două stele de la mare

viewscnt
Afla mai multe despre
litoral
hoteluri
o stea
doua stele