Italia confiscă aproape 780 de milioane de euro de la Airbnb în cadrul unei anchete de evaziune fiscală

Italia confiscă aproape 780 de milioane de euro de la Airbnb în cadrul unei anchete de evaziune fiscală
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2023

Un judecător italian a ordonat confiscarea a 779,5 milioane de euro de la gigantul Airbnb, care închiriază locuințe pe termen scurt, pentru presupuse fapte de evaziune fiscală, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Procurorii susțin că firma nu a reușit să colecteze de la proprietarii de locuințe impozitele cuvenite pentru venituri obținute din închirieri în valoare de aproximativ 3,7 miliarde de euro, scrie News.ro.

Nemții și britanicii, cei mai generoși turiști din Grecia CITEȘTE ȘI Nemții și britanicii, cei mai generoși turiști din Grecia

Proprietarii din Italia trebuie să plătească un impozit de 21% din veniturile obținute.

Trei persoane care au deținut funcții de conducere la Airbnb între 2017 și 2021 sunt, de asemenea, investigate, au precizat procurorii Tribunalului din Milano într-un comunicat.

Airbnb a declarat pentru BBC că este "surprinsă și dezamăgită de acțiunea anunțată de procurorul italian". Purtătorul de cuvânt al Airbnb, Christopher Nutly, a declarat că sediul european al firmei a lucrat pentru a rezolva problema cu agenția fiscală italiană încă din luna iunie. "Suntem încrezători că am acționat în deplină conformitate cu legea și intenționăm să ne exercităm drepturile în legătură cu această problemă", a spus Nutly.

În 2022, Airbnb a contestat legea italiană care obligă compania și alți furnizori de servicii de închiriere pe termen scurt să rețină 21% din veniturile din chirii de la proprietari și să le direcționeze apoi către autoritățile fiscale. Compania a susținut că cerințele Italiei privind impozitarea contravin principiului Uniunii Europene privind libertatea de a furniza servicii în cele 27 de țări din blocul comunitar. Ulterior, instanța supremă a UE a decis însă că Airbnb trebuie să respecte aceste condiții.

Țări în care se muncește mult pe bani puțini: România, Grecia, Bulgaria. Topul țărilor cu locuri de muncă de cea mai bună calitate CITEȘTE ȘI Țări în care se muncește mult pe bani puțini: România, Grecia, Bulgaria. Topul țărilor cu locuri de muncă de cea mai bună calitate

În ultimii ani, autoritățile italiene au intensificat controalele asupra practicilor fiscale ale marilor companii, precum Airbnb, care funcționează în țară din 2008. Procurorii italieni au lansat anchete legate de taxe împotriva Netflix și Meta, potrivit presei.

Luna trecută, politicienii italieni au declarat că intenționează să ia măsuri drastice împotriva proprietarilor care nu plătesc impozite pe chiriile pe termen scurt prin intermediul unor platforme precum Airbnb. Partidul Forza Italia, aflat la guvernare, a declarat că țara va trece la introducerea unui cod național de identificare pentru închirierile pe termen scurt. "Acest cod va scoate la iveală veniturile celor care închiriază apartamente fără să le declare", a declarat reporterilor liderul Forza Italia, vicepremierul Antonio Tajani. Politicienii estimează că această măsură ar putea crește veniturile fiscale ale Italiei cu 1 miliard de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbnb
evaziune fiscală
italia