Majoritatea centrelor de informare turistică din Arad au stat închise după construirea pe bani europeni. Primarii spun că vor să le amenajeze ca grădinițe, centre after-school sau dispensare

Majoritatea centrelor de informare turistică din Arad au stat închise după construirea pe bani europeni. Primarii spun că vor să le amenajeze ca grădinițe, centre after-school sau dispensare
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2021

Majoritatea celor peste 30 de centre de informare turistică existente în Arad au stat închise după construirea lor, jumătate dintre ele fiind ridicate printr-un program cu finanțare europeană prin care au fost cheltuiți aproximativ 3.000.000 de euro în județ, iar acum mulți dintre primari vor să dea o altă destinație imobilelor, cum ar fi grădinițe sau dispensare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Arad au declarat că programul prin care, după 2010, au fost construite centre de informare turistică a fost "prost gândit" și, în multe cazuri, "un eșec", scrie Agerpres.

"Proiectul de înființare a centrelor de informare turistică, din fonduri europene, a fost un proiect prost gândit și, ca notă generală, ineficient, pentru că în majoritatea situațiilor el nu a creat structuri de promovare turistică reală. A oferit posibilitatea unor primării fără obiective turistice și cu preocupare zero față de turism să atragă bani pentru construirea unei clădiri, dotarea cu echipamente și cadrul pentru angajarea de personal care, în multe situații, a făcut cu totul altceva decât promovare turistică. De altfel, au fost primării care au accesat proiectul cu intenția declarată de a susține în centre o activitate formală timp de cinci ani, după care acestea să își schimbe destinația, ceea ce acum se și întâmplă. Din punctul meu de vedere, în cel puțin 80-90% din cazuri proiectul acesta, deși dus la termen, a fost, de fapt, un eșec", a declarat directorul de comunicare din cadrul CJ Arad, Andrei Ando.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Unii dintre primari au declarat că au în vedere să transforme aceste imobile pentru ca ele să devină cu adevărat utile comunității. În momentul obținerii finanțării europene, exista o interdicție de a se schimba destinația clădirilor timp de cinci ani, însă aceasta a expirat.

În Vladimirescu, cea mai mare comună din județ, clădirea construită cu bani europeni a costat aproximativ 200.000 de euro, dar localnicii spun că nu au văzut ca acesta să fie deschisă vreodată. Primarul, Mihai Mag, a declarat că imobilul va fi amenajat pentru activități educative și culturale pentru copii.

El a precizat că și CJ Arad a înființat un astfel de centru, "care, spre deosebire de multe centre din județ, chiar a fost și a rămas funcțional".

Dintre cele peste 30 de centre din județ, 16 au fost construite prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, începând cu anul 2010. În medie, fiecare centru a costat 180.000 de euro, iar valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 3.000.000 de euro.

În cadrul programului european de finanțare au fost finalizate centre în Buteni, Bata, Cermei, Socodor, Săvârșin, Șiria, Vladimirescu, Macea, Păuliș, Tauț, Bârzava, Zăbrani, Hășmaș, Brazii, Dorobanți și Dezna.

Adobe Flash dispare din Windows 10 CITEȘTE ȘI Adobe Flash dispare din Windows 10

"Am avut cereri să dăm în concesiune clădirea, dar o vom folosi. Acolo vor exista cercuri meșteșugărești pentru copii, legate de tradițiile locale și activitățile muzeului. Ne dorim să facem amenajările chiar în acest an", a spus Mihai Mag.

În comuna Păuliș, centrul de informare turistică se află în localitatea Barațca și a costat 204.000 euro. Primarul, Ioan Turcin, spune că imobilul a fost folosit ocazional pentru comunitate, de exemplu când existau caravane medicale, acolo erau consultați localnici.

"Ne gândim la o grădiniță sau, de ce nu, un cabinet medical. Deocamdată nu am luat nicio decizie, dar vom folosi clădirea în interesul comunității", a spus Ioan Turcin.

În comuna Șiria, primarul Valentin Bot consideră că imobilul poate fi folosit în legătură cu baza sportivă construită în vecinătate.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în martie, active de peste 80 de miliarde de lei CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în martie, active de peste 80 de miliarde de lei

"Noi am mutat centrul de informare turistică de un an de zile în muzeul satului, iar clădirea a rămas goală. Ne-am gândit să o legăm de baza sportivă de peste drum, dar mai avem și varianta amenajării unei secții de poliție. Opțiunile sunt în discuție", a spus primarul.

În alte comune cu astfel de centre, primarii spun că vor să le amenajeze ca grădinițe, centre after-school sau dispensare.

viewscnt
Afla mai multe despre
informare turistica
arad