Operatorii de pe plajele din Italia amenință cu greve în luna cu cei mai mulți turiști. Probleme la închirierea plajelor, de generații transmise acelorași familii

Operatorii de pe plajele din Italia amenință cu greve în luna cu cei mai mulți turiști. Probleme la închirierea plajelor, de generații transmise acelorași familii
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2024

Proprietarii de cluburi de pe plajele din Italia amenință cu greve în august, din cauza normelor europene care le vor afecta afacerile. Noile reguli UE introduc licitațiile pentru închirierea plajelor, care până acum au fost transmise acelorași familii, de-a lungul mai multor generații, relatează Euronews.

Cunoscute sub numele de „lidos” în italiană, aceste întreprinderi închiriază șezlonguri și umbrele de soare. Unele dintre ele nu sunt nimic mai mult, în timp ce altele sunt cluburi de plajă somptuoase, cu restaurante și baruri, care se întind pe suprafețe mari de plajă. Închirierea a două șezlonguri și a unei umbrele pentru o zi poate costa peste 25 de euro, iar în unele stațiuni de lux, cum ar fi Capri, costul poate ajunge până la 200 de euro, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
BBC, pe Via Transilvanica: O excursie de 1.400 km în sălbăticia Europei de Est. ”A creat legături între oameni și a creat oportunități de afaceri acolo unde înainte nu existau” CITEȘTE ȘI BBC, pe Via Transilvanica: O excursie de 1.400 km în sălbăticia Europei de Est. ”A creat legături între oameni și a creat oportunități de afaceri acolo unde înainte nu existau”
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Conform noilor norme, licențele pentru cluburile de plajă vor fi scoase la licitație de la începutul anului viitor. Până în prezent, lidos au fost transmise prin familii, creând ceea ce mulți consideră a fi un monopol.

Multe plaje au fost acaparate de acești operatori, rămânând doar o mică zonă de nisip ca „plajă liberă” pe care nu trebuie să plătiți pentru a o folosi.

Aproximativ 50 % din coasta de nisip a Italiei este încredințată cluburilor de plajă, campingurilor sau altor întreprinderi similare, potrivit asociației italiene de mediu Legambiente. În unele zone din jumătatea rămasă nu este permis scăldatul.

FOTO Start pentru modernizarea terminalelor Plecări internaționale și Sosiri, la Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru modernizarea terminalelor Plecări internaționale și Sosiri, la Aeroportul Otopeni

Operatorii cluburilor susțin că au investit în afacerile lor, construindu-le de-a lungul anilor.

Ei spun că, dacă guvernul italian nu le va asculta cererile de despăgubire și de protecție a afacerilor lor, vor continua greva pe tot parcursul lunii august, fiecare protest prelungindu-se treptat. Aceasta este cea mai aglomerată lună pentru turism în Italia, mulți italieni luându-și liber toată luna, alături de milioane de vizitatori internaționali.

De ce sunt în grevă operatorii de cluburi pe plajă din Italia?

În 2006, au fost aprobate noi norme UE în materie de concurență, cunoscute sub numele de Directiva Bolkestein, ceea ce înseamnă că concesiunile cluburilor de plajă private din Italia vor trebui să fie scoase la licitație publică începând cu ianuarie 2025. Astfel, acestea vor fi realocate prin intermediul unei licitații echitabile, în încercarea de a proteja consumatorii.

 Gradul de ocupare în satul de vacanță Gura Portiței, în scădere, pe fondul războiului din Ucraina și a creșterii inflației CITEȘTE ȘI Gradul de ocupare în satul de vacanță Gura Portiței, în scădere, pe fondul războiului din Ucraina și a creșterii inflației

Din punct de vedere istoric, acestea au fost reînnoite automat și transmise de la o generație la alta a unei familii timp de decenii. Unele familii s-au îmbogățit de pe urma afacerilor lor, câștigând milioane de euro.

Aceste norme au fost amânate de mai multe ori de mai multe guverne italiene diferite. Când a fost aleasă în 2022, Giorgia Meloni a prelungit concesiunile până la sfârșitul acestui an. Guvernul a încercat să le prelungească din nou, însă Consiliul de Stat și Uniunea Europeană au respins propunerea lor.

Record de proteste, dar și record de bani în Spania din turism CITEȘTE ȘI Record de proteste, dar și record de bani în Spania din turism

Cei aproximativ 30 000 de deținători de concesiuni din Italia au luptat în ultimele luni împotriva acestei directive UE. Ei spun că planul le amenință supraviețuirea întreprinderilor și mijloacele de subzistență ale celor 300 000 de angajați. Acum, două dintre asociațiile de afaceri din sector amenință să își închidă simbolic umbrelele și să intre în grevă în luna august pentru a protesta împotriva directivei.

Operatorii cer, de asemenea, guvernului să ofere compensații pentru cei care își pierd concesiunea. Municipalitățile care le eliberează istoric au pus în aplicare politici pentru proprietarii de afaceri care urmează să își piardă concesiunile pe termen lung. Cu toate acestea, proprietarii de cluburi de pe plajă doresc ca Meloni să adopte o politică națională care să le garanteze cel puțin doi ani din cifra lor de afaceri anuală drept compensație.

TAROM lansează o ofertă specială CITEȘTE ȘI TAROM lansează o ofertă specială

Chiriile pentru aceste spații de plajă sunt mici, ceea ce înseamnă că statul încasează aproximativ 100 de milioane de euro pe an din cinci milioane de metri pătrați de concesiuni care generează venituri estimate la 32 de miliarde de euro. Acest lucru face ca orice fel de compensație să fie greu de justificat pentru guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
plaja
greva