Pandemia a impulsionat turismul românesc. Sezonul estival a fost unul prolific pentru hotelierii și proprietarii de pensiuni. Ce destinații au ales și ce prețuri au plătit turiștii români pentru vacanțele din acest an

Pandemia a impulsionat turismul românesc. Sezonul estival a fost unul prolific pentru hotelierii și proprietarii de pensiuni. Ce destinații au ales și ce prețuri au plătit turiștii români pentru vacanțele din acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2021

Sezonul estival a fost unul prolific pentru hotelierii și proprietarii de pensiuni și case de vacanță din țară. Pandemia a reconfigurat planurile de vacanță ale românilor, care au ales în ultimii doi ani preponderent destinații interne, locuri ce și-au redobândit faima și succesul de odinioară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Volumul de rezervări pentru perioada iunie - iulie 2021 a fost cu 46% mai mare decât în anul 2019 și cu 60% mai mare decât în anul 2020, arată datele platformei hoteliere online Travelminit.ro, care a analizat rezervările efectuate în perioada iunie-iulie 2021.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

După o perioadă plină de incertitudine, în care posibilitățile de călătorie au fost limitate, dorul de ducă al românilor s-a amplificat mai mult ca niciodată, dovadă fiind și cifrele mari ale rezervărilor pentru destinații interne. În plus, schimbările tot mai dese ale condițiile de intrare în statele europene și nu numai i-au determinat pe turiști să aleagă siguranța sejururilor în țară, ceea ce a creat un context favorabil pentru industrie.

Cât despre locurile alese de aceștia, opțiunile populare sunt neschimbate. Pe parcursul acestei veri, harta celor mai căutate destinații din România a arătat astfel: un procent de 25% a fost ocupat litoralul românesc (stațiunile Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche, Olimp și Costinești preponderent), 23% reprezintă marile orașe (București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea), 21% sunt destinațiile balneo (Sovata, Băile Felix, Băile Herculane), iar restul se împarte între localitățile mai mici, dar care pot fi considerate adevărate comori turistice (Praid, Rimetea, Odorheiu Secuiesc, Corund sau Gheorgheni).

În ceea ce privește perioada aleasă de turiști pentru vacanțe, se pare că și în 2021 luna august a fost din nou câștigătoare, la fel cum s-a întâmplat în 2020 și 2019. Ziua cu cel mai mare grad de ocupare a unităților de cazare a fost 16 august 2021 (în 2020, cea mai plină zi a fost 17 august, pe când în 2019, cea mai bună zi pentru turismul național a fost 19 august).

Rețeaua Stay Fit Gym se extinde CITEȘTE ȘI Rețeaua Stay Fit Gym se extinde

De asemenea, atunci când vine vorba despre alegerea unității de cazare, românii preferă în continuare hotelurile și pensiunile, care, pe parcursul acestei veri, au acoperit împreună un procent de 68% din numărul total al rezervărilor pe Travelminit.ro, restul fiind împărțit între apartamente, case de vacanță și hosteluri. În cazul hotelurilor a fost semnalată și o creștere față de anul trecut, mai ales datorită faptului că foarte multe unități de cazare de acest fel au pregătit pachete complexe și oferte la prețuri accesibile pentru acest sezon estival.

Ce prețuri au plătit turiștii români pentru vacanțele din această vară

Prețurile la cazare din această vară au fost mai mari față de aceeași perioadă a lui 2020, dar considerabil mai mici decât cele din sezonul estival din 2019. Mai mult decât atât, un avantaj considerabil pentru turismul intern a fost faptul că românii au putut să-și folosească voucherele de vacanță rămase nefolosite din anii trecuți pentru a rezerva cazări în țară.

În ceea ce privește tarifele, prețul mediu pentru 2 nopți de cazare, 2 adulți, a fost de 501 RON (spre deosebire de 524 RON în 2019 și 477 RON în 2020). De asemenea, prețul mediu pentru 2 nopți de cazare, 2 adulți + 2 copii, a fost vara aceasta de 692 RON, în timp ce prețul mediu pentru un sejur de 3 nopți, 2 adulți + 2 copii, a fost de 1170 RON.

“Este evidentă orientarea turiștilor români spre destinații din țară, fie că vorbim despre zonele estivale, fie că vorbim despre munte sau zonele balneoclimaterice. Incertitudinea legată de restricțiile valului 4 a determinat un număr mare de rezervări în timpul verii și chiar până la finalul lunii septembrie. Ne așteptăm ca numărul rezervărilor să se mențină ridicat până la jumatatea lunii octombrie.” a declarat Timea Ambrus, Operations Manager Travelminit.ro
 

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
romania
pandemie