Probleme mari la Moneasa - Majoritatea operatorilor turistici au renunțat la sejururile de Anul Nou

Probleme mari la Moneasa - Majoritatea operatorilor turistici au renunțat la sejururile de Anul Nou
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2023

Majoritatea operatorilor turistici din stațiunea Moneasa au renunțat să organizeze sejururi de Anul Nou ori și-au suspendat complet activitatea în sezonul rece din cauza dificultăților financiare, doar un hotel și o pensiune oferind aproximativ 200 de locuri de Revelion, care au fost deja rezervate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, a declarat că 2023 a fost "cel mai dificil an pentru operatorii din turism din ultimele trei decenii". Edilul a spus că, în această perioadă a anului, doar 500 de locuri de cazare sunt disponibile în stațiune, față de 1.500 în anii trecuți, scrie Agerpres.

LISTA Destinații turistice populare din Europa introduc taxe CITEȘTE ȘI LISTA Destinații turistice populare din Europa introduc taxe

"Majoritatea pensiunilor și vilelor s-au închis pe timpul iernii, iar sejur cu petrecere de Anul Nou se organizează doar la un hotel și o pensiune mai mare din stațiune. Sunt disponibile circa 200 de locuri, rezervate deja. Anul trecut, de Revelion aveam un grad de rezervare de 70% din cele 1.500 de locuri disponibile", a spus edilul.

Primarul consideră că "dificultățile financiare și numărul mic de turiști" i-au determinat pe administratorii de pensiuni să suspende activitatea iarna.

"Avem nevoie de un set de măsuri pentru a sprijini mediul economic și s-a aprobat deja în Consiliul Local ca, de anul viitor, taxa pe clădiri să scadă de la 1,3% din valoare, la 1,1% din valoare, în cazul persoanelor juridice", a mai declarat primarul.

Ioan Herbei a adăugat că din taxa de stațiune instituită în 2021, care este de 50 de bani pentru fiecare turist, s-au adunat doar 15.000 de lei în acest an, adică au fost înregistrați circa 30.000 de plătitori. În 2021, din această taxă s-au adunat aproximativ 23.000 de lei, ceea ce înseamnă că s-au înregistrat circa 46.000 de plătitori.

"Este o sumă foarte mică adunată, de altfel doar 60% dintre turiști plătesc această taxă. Estimăm că în tot anul am avut undeva la 50.000 - 60.000 de turiști în stațiune, cu mult sub ceea ce ar trebui. Dacă se păstrau cele 1.500 de locuri de cazare și un grad mediu de ocupare de doar 50%, într-un an puteam avea de cinci ori mai mulți turiști decât am înregistrat în 2023", a explicat primarul.

Moneasa este apreciată pentru ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice și sodice, considerate benefice în tratamentul afecțiunilor sistemului nervos central și periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului și a unor afecțiuni ginecologice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
moneasa
revelion