RAPORT Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut în 2016 de două ori mai mult decât în Praga sau Varșovia

RAPORT Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut în 2016 de două ori mai mult decât în Praga sau Varșovia
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2017

Hotelurile din București au înregistrat anul trecut un avans al ratei de ocupare de 4,7%, față de anul anterior, o rată de creștere de aproape două ori mai mare decât în Praga sau Varșovia, iar tariful s-a majorat cu 5,8%, în contextul în care industria hotelieră din regiune a atras investiții importante anul trecut și păstrează un potențial mare de creștere, potrivit unui raport publicat luni de firma de consultanță Cushman & Wakefield.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un număr mai mare de turiști a ales în 2016 destinații din Europa centrală și de est, astfel că rata de ocupare a revenit sau chiar a depășit nivelurile de dinaintea crizei, ajungând la o medie de 72%, față de 69% în perioada crizei. Bucureștiul a avut o rată de creștere a ratei de ocupare aproape dublă față de alte capitale din regiune, consideră un broker senior din cadrul Cushman & Wakefield, Marius Grigorică.

„Industria hotelieră din România beneficiază în prezent de fundamente pozitive și de un potențial de creștere semnificativ. Principalii indicatori din București, nu doar că au avut o dinamică pozitivă, dar au înregistrat și creșteri aproape duble ca procent față de alte capitale precum Praga și Varșovia. Astfel, în 2016 rata de ocupare hotelieră în București a crescut cu 4,7% față de anul precedent, iar tariful mediu pe cameră a înregistrat o creștere de 5,8%”, a declarat Marius Grigorică.

În Bratislava a fost înregistrat cel mai mare ritm a creșterii ratei de ocupare în 2016, de 10,2%, urmată de Sofia cu 6,3%, București (4,7%), Varșovia (2,8%), Budapesta (2,7%), Viena (2,5%) și Praga (2,4%), scrie News.ro.

Pe măsură ce costul călătoriilor în regiune a avansat, iar tarifele camerelor de hotel s-au majorat, profiturile au fost și ele în creștere. Tariful mediu pe cameră a crescut de la 73,6 euro pe zi în 2015 la 76,6 euro în 2016.

Hagi vrea să iasă din business-ul turistic și să vândă cu 9 milioane euro hotelul Iaki din Mamaia, pentru a investi banii în fotbal CITEȘTE ȘI Hagi vrea să iasă din business-ul turistic și să vândă cu 9 milioane euro hotelul Iaki din Mamaia, pentru a investi banii în fotbal

Cea mai mare creștere a tarifelor a înregistrat-o Bratislava (9,5%), urmată de Budapesta (6,1%), București și Sofia (5,8%), Praga (3,4%), Varșovia (3,1%) și Viena (minus 2,1%).

Volumul de investiții în industria hotelieră, la nivelul Europei centrale și de est, a crescut cu 66% în 2016, față de anul anterior, până la 1,2 miliarde euro, dar singura creștere a fost înregistrată în Austria. Astfel, din totalul de 1,2 miliarde euro investiți anul trecut, Austria a avut cea mai mare parte, cu aproape 800 de milioane de euro tranzacționați, reprezentând 67% din volumul total de investiții.

În alte piețe din Europa Centrală și de Est, volumul a fost mai scăzut decât în 2015, Polonia înregistrând cel mai mare declin, cu mai mult de jumătate din volumul de investiții precedent.

”Republica Cehă a atras 18% din totalul investițiilor din Europa centrală și de est. Cele mai multe investiții au avut loc la Praga, unde s-au realizat șapte tranzacții, incluzând Old Town Hilton, Park Hotel și Chopin Hotel”, se arată în raport.

Consultanții așteaptă în 2017 o suplimentare de 4.000 de camere în capitalele din Europa centrală și de est. Piețele cu cele mai mari perspective de dezvoltare sunt considerate Varșovia și Budapesta.

”Praga reprezintă o excepție, având un stoc limitat de hoteluri în curs de dezvoltare, din cauza constrângerilor urbanistice și a numărului scăzut de terenuri disponibile, potrivite pentru dezvoltarea de hoteluri”, se arată în raport.

Click pe imagine pentru a o mări

RAPORT Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut în 2016 de două ori mai mult decât în Praga sau Varșovia

viewscnt
Afla mai multe despre
hoteluri
cushman & wakefield