RAPORT Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut în 2016 de două ori mai mult decât în Praga sau Varșovia

RAPORT Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut în 2016 de două ori mai mult decât în Praga sau Varșovia
scris luni, 14:10

Hotelurile din București au înregistrat anul trecut un avans al ratei de ocupare de 4,7%, față de anul anterior, o rată de creștere de aproape două ori mai mare decât în Praga sau Varșovia, iar tariful s-a majorat cu 5,8%, în contextul în care industria hotelieră din regiune a atras investiții importante anul trecut și păstrează un potențial mare de creștere, potrivit unui raport publicat luni de firma de consultanță Cushman & Wakefield.

Un număr mai mare de turiști a ales în 2016 destinații din Europa centrală și de est, astfel că rata de ocupare a revenit sau chiar a depășit nivelurile de dinaintea crizei, ajungând la o medie de 72%, față de 69% în perioada crizei. Bucureștiul a avut o rată de creștere a ratei de ocupare aproape dublă față de alte capitale din regiune, consideră un broker senior din cadrul Cushman & Wakefield, Marius Grigorică.

„Industria hotelieră din România beneficiază în prezent de fundamente pozitive și de un potențial de creștere semnificativ. Principalii indicatori din București, nu doar că au avut o dinamică pozitivă, dar au înregistrat și creșteri aproape duble ca procent față de alte capitale precum Praga și Varșovia. Astfel, în 2016 rata de ocupare hotelieră în București a crescut cu 4,7% față de anul precedent, iar tariful mediu pe cameră a înregistrat o creștere de 5,8%”, a declarat Marius Grigorică.

În Bratislava a fost înregistrat cel mai mare ritm a creșterii ratei de ocupare în 2016, de 10,2%, urmată de Sofia cu 6,3%, București (4,7%), Varșovia (2,8%), Budapesta (2,7%), Viena (2,5%) și Praga (2,4%), scrie News.ro.

Pe măsură ce costul călătoriilor în regiune a avansat, iar tarifele camerelor de hotel s-au majorat, profiturile au fost și ele în creștere. Tariful mediu pe cameră a crescut de la 73,6 euro pe zi în 2015 la 76,6 euro în 2016.

Hagi vrea să iasă din business-ul turistic și să vândă cu 9 milioane euro hotelul Iaki din Mamaia, pentru a investi banii în fotbal CITEȘTE ȘI Hagi vrea să iasă din business-ul turistic și să vândă cu 9 milioane euro hotelul Iaki din Mamaia, pentru a investi banii în fotbal

Cea mai mare creștere a tarifelor a înregistrat-o Bratislava (9,5%), urmată de Budapesta (6,1%), București și Sofia (5,8%), Praga (3,4%), Varșovia (3,1%) și Viena (minus 2,1%).

Volumul de investiții în industria hotelieră, la nivelul Europei centrale și de est, a crescut cu 66% în 2016, față de anul anterior, până la 1,2 miliarde euro, dar singura creștere a fost înregistrată în Austria. Astfel, din totalul de 1,2 miliarde euro investiți anul trecut, Austria a avut cea mai mare parte, cu aproape 800 de milioane de euro tranzacționați, reprezentând 67% din volumul total de investiții.

În alte piețe din Europa Centrală și de Est, volumul a fost mai scăzut decât în 2015, Polonia înregistrând cel mai mare declin, cu mai mult de jumătate din volumul de investiții precedent.

”Republica Cehă a atras 18% din totalul investițiilor din Europa centrală și de est. Cele mai multe investiții au avut loc la Praga, unde s-au realizat șapte tranzacții, incluzând Old Town Hilton, Park Hotel și Chopin Hotel”, se arată în raport.

Consultanții așteaptă în 2017 o suplimentare de 4.000 de camere în capitalele din Europa centrală și de est. Piețele cu cele mai mari perspective de dezvoltare sunt considerate Varșovia și Budapesta.

”Praga reprezintă o excepție, având un stoc limitat de hoteluri în curs de dezvoltare, din cauza constrângerilor urbanistice și a numărului scăzut de terenuri disponibile, potrivite pentru dezvoltarea de hoteluri”, se arată în raport.

Click pe imagine pentru a o mări

RAPORT Rata de ocupare a hotelurilor din București a crescut în 2016 de două ori mai mult decât în Praga sau Varșovia

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
hoteluri
cushman & wakefield