Spania va interzice zborurile interne pe anumite distanțe

Spania va interzice zborurile interne pe anumite distanțe
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2024

Spania va interzice unele zboruri interne pe distanțe scurte, ca parte a planului său de reducere a emisiilor de carbon. Zborurile cu o alternativă feroviară care durează mai puțin de două ore și jumătate nu vor mai fi permise, „cu excepția cazurilor de conexiune cu aeroporturile centrale care fac legătura cu rutele internaționale”, relatează Euronews.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Restricția face parte dintr-un acord încheiat în Congres de către guvernul de coaliție din Spania. O interdicțiea fost luată în considerare încă din 2021, ca parte a planului de acțiune privind clima pentru 2050, arată G4Media.

Taxă pe vacanța în Grecia. Cât costă cazarea CITEȘTE ȘI Taxă pe vacanța în Grecia. Cât costă cazarea

Aceasta vine după ce guvernul francez a interzis oficial, în mai 2023, zborurile interne pentru călătoriile care pot fi efectuate în mai puțin de două ore și jumătate cu trenul.

Textul convenit de cele două partide politice – PSOE și Sumar – urmărește, de asemenea, să analizeze potențialul impact al restricționării utilizării avioanelor private și al unei directive a Uniunii Europene privind taxarea produselor energetice, inclusiv a kerosenului, care este utilizat ca combustibil pentru aviație.

VIDEO Banner uriaș pe viitorul hotel Vuitton din Paris: Taxați-i pe bogați! CITEȘTE ȘI VIDEO Banner uriaș pe viitorul hotel Vuitton din Paris: Taxați-i pe bogați!

Inițial, proiectul liderului Sumar, Yolanda Díaz, includea eliminarea zborurilor pe distanțe scurte cu alternative feroviare de mai puțin de patru ore, dar acum acest termen a fost redus la două ore și jumătate.

Conform unui studiu publicat anul trecut de Ecologistas en Acción, proiectul inițial ar fi permis economisirea a 300.000 de tone de CO2 și a 50.000 de zboruri pe an. Coaliția de grupuri de mediu a declarat că 11 rute aeriene ar putea fi înlocuite cu călătorii cu trenul de mai puțin de patru ore, reducând emisiile de CO2 ale Spaniei cu aproape 10%.

Raportul a analizat în principal zborurile spre și dinspre Madrid – multe dintre acestea fiind puțin probabil să fie incluse în actuala interdicție, deoarece este un aeroport internațional.

Ca și în cazul măsurilor introduse în Franța, numărul de zboruri afectate efectiv de aceste măsuri ar putea fi minim.

Ministru anunță la Eforie: 23 de hectare de plajă vor fi date în folosință CITEȘTE ȘI Ministru anunță la Eforie: 23 de hectare de plajă vor fi date în folosință

Interzicerea zborurilor pe distanțe scurte, criticată ca fiind „ineficientă”

Partidele de opoziție PP și Vox se opun unei interdicții, cel din urmă afirmând că aceasta ar face Spania „mai puțin competitivă”.

Guillermo Mariscal, membru al PP, a explicat că, în opinia sa, inițiativa este „ineficientă”, deoarece ar duce la o reducere de doar 0,06% a emisiilor, conform datelor Colegiului Inginerilor de Aeronave (COIAE).

Turnul Eiffel este închis CITEȘTE ȘI Turnul Eiffel este închis

Anul trecut, COIAE a împărtășit o declarație în care își exprima dezacordul cu un plan de reducere a zborurilor de mai puțin de trei ore, susținând că ar avea un impact aproape zero asupra emisiilor de carbon. Acesta a afirmat că „în fața unor beneficii atât de reduse, daunele care ar fi cauzate industriei transportului aerian din Spania vor fi considerabile”.

Nu este încă clar când vor fi introduse măsurile sau ce rute vor fi afectate. Interdicția va trebui să mai treacă prin mai multe etape de amendamente înainte de a fi aprobată de Senat și de a deveni în cele din urmă lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
avion