Stațiunea Moneasa și-a pierdut jumătate dintre turiști după declararea pandemiei de COVID-19

Stațiunea Moneasa și-a pierdut jumătate dintre turiști după declararea pandemiei de COVID-19
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2020

Stațiunea montană Moneasa și-a pierdut jumătate dintre turiști de la începutul acestui an, față de anii anteriori, pe fondul pandemiei de COVID-19, atât pentru că numărul locurilor de cazare au fost reduse pentru a asigura protecția sanitară, cât și pentru că mulți au renunțat la vacanțe de teama infectării cu noul coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Primarul comunei Moneasa, Ioan Nuțu Herbei, a declarat că gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare din stațiune a scăzut de la 75% în 2019, "la cel mult 40%" de la începutul acestui an.

"Gradul de ocupare a scăzut practic la jumătate față de ce a fost în anii trecuți și la mai puțin de jumătate față de capacitatea de cazare existentă. Bineînțeles, căderea a fost imediat după declararea pandemiei, iar în momentul de față, din cele 1.700 de locuri de cazare din stațiune, sunt disponibile cel mult 800. Hotelierii au fost obligați să reducă locurile în primul rând pentru că nu mai pot lăsa decât o persoană în cameră, dacă nu e vorba de membri ai unei familii, pentru a se respecta distanțarea sanitară. Dar nici aceste locuri nu sunt toate ocupate, pentru că mulți n-au mai venit în stațiune de teama acestui coronavirus", a spus primarul pentru Agerpres.

Blue Air își extinde rețeaua de destinații cu o cursă către Amsterdam CITEȘTE ȘI Blue Air își extinde rețeaua de destinații cu o cursă către Amsterdam

El a arătat că "mii de turiști s-au pierdut" în 2020 și prin anularea organizării unor evenimente tradiționale, cum sunt Festivalul Clătitelor, Festivalul Ceaunelor sau zilele comunei.

În condițiile în care restaurantele au fost închise în interior, cu excepția unei scurte perioade, unii operatori au început să organizeze altfel mesele de prânz, cum ar fi la iarbă verde.

"Fiind la munte, aici seara este rece, astfel că terasele nu sunt prea populare în rândul turiștilor. Faptul că restaurantele au fost deschise o scurtă perioadă la interior i-a afectat mult pe operatori. Unii au încercat să mai salveze ce se poate și organizează masa de prânz la iarbă verde, sub formă de picnic", a declarat primarul comunei Moneasa.

Primarul din Moneasa consideră că, dacă statul nu ar fi oferit vouchere de vacanță în acest an, gradul de ocupare ar fi fost mult mai mic, pentru că majoritatea celor care au vizitat stațiunea au folosit și acest instrument de plată.

Stațiunea Moneasa are aproximativ 1.700 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile și o tabără pentru copii. În 2018 și 2019, gradul mediu de ocupare a fost de 75%, față de 50% înainte de introducerea tichetelor de vacanță.

Moneasa este apreciată pentru ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice și sodice, considerate benefice în tratarea afecțiunilor sistemului nervos central și periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului și a unor afecțiuni ginecologice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
moneasa
covid-19