Străinii plătesc 25 de euro intrarea în Sfânta Sofia din Istanbul

Străinii plătesc 25 de euro intrarea în Sfânta Sofia din Istanbul
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2024

Vizitarea fostei Bazilici turce Sfânta Sofia, transformată în moschee în 2020, nu mai este gratuită, iar intrarea costă 25 de euro atât pentru vizitatorii străini, cât și pentru credincioșii străini care vor să se roage, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Noua taxă de intrare este expusă în mod clar pe esplanada din fața intrării principale - rezervată doar cetățenilor turci, scrie News.ro.

Decizie pregătită - Restricționarea accesului cu mașini în zona centrului istoric din Brașov, în anumite zile CITEȘTE ȘI Decizie pregătită - Restricționarea accesului cu mașini în zona centrului istoric din Brașov, în anumite zile

O pancartă portocalie îi tirmite pe străini către o intrare laterală și opt ghișee aliniate.

Această intrare - comparată de presa turcă cu ”o intrare de garaj”, din cauza unor obloane rulante și porticurilor de securitate - oferă acces către un tunel sub Minaretul Baiazid, cu ajutorul căruia vizitatorii pot admira Sfânta Sofia fără să tulbure rugăciunile.

Luați din scurt, puțin vizitatori s-au dus luni să plătească intrarea de 25 de euro.

”Era gratuit ieri. Sunt surprinși”, recunoaște sub protecția anonimatului un tânăr oficial însărcinat cu orientarea trecătorilor.

Tânărul confirmă că pelerinii musulmani, dacă sunt de naționalitate străină și vor să se roage la Sf Sofia, trebuie să plătească intrarea ca simpli turiști.

Biletul de intrare dă acces la galeria de la etaj și la muzeu, precizează el, subliniind necesitatea efectuării unor lucrări importante în bazilica ridicată în secolul al IV-lea și reconstruită de către împăratul bizantiv Iustinian în secolul al VI-lea.

Cererea rusă pentru proprietăți în Dubai încetinește, dar cea chineză este în creștere CITEȘTE ȘI Cererea rusă pentru proprietăți în Dubai încetinește, dar cea chineză este în creștere

DEGRADĂRI ȘI VANDALIM

Această decizie face parte dintr-un nou plan de gestionare a vizitatorilor, la recomandarea UNESCO, avertiza în toamnă ministrul Culturii și Turismului Mehmet Nuri Ersoy.

Sf Sofia - transformată prima oară în moschee la cucerirea Constantinopolului -, clasată în Patrimoniul Umanității, a devenit muzeu prin voința fondatorului republicii tuce, Mustafa Kemal Atatuk, în 1934.

Ea a redevenit o moschee la 10 iulie 2020, prin decizia președintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.

De atunci, cozi lungi de așteptare se formau în fața monumentului.

Acest succes este acuzat de cauzarea unor degradări și chiar vadalim la poarta imperială din lemn de șapte metri înălțime, din cauza lipsei unor măsuri de protecție adecvate.

Istorici estimează că monumentul este mai puțin respectat ca balizică decât era ca muzeu.

Sf Sofia și domul său principal sunt victime ale nenumăratelor cutremure care au afectat Constantinopolul și Istanbulul, iar seime frecvente continuă să zguduie venerabilul edificiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sfânta sofia
istanbul