Turiștii nerezidenți au cheltuit 3,9 miliarde de lei în România, în primele nouă luni din acest an

Turiștii nerezidenți au cheltuit 3,9 miliarde de lei în România, în primele nouă luni din acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2023

Peste 1,5 milioane de turiști străini au fost cazați în unitățile de profil din România în primele nouă luni ale acestui an, iar cheltuielile acestora au depășit 3,9 miliarde de lei, respectiv 2.578 de lei de persoană, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 50,1% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în perioada ianuarie - septembrie 2023, cheltuielile acestora reprezentând 55,1% din totalul cheltuielilor, scrie Agerpres.

FOTO Swissôtel intră în Poiana Brașov CITEȘTE ȘI FOTO Swissôtel intră în Poiana Brașov

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, 49,9% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 44,9% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități.

39,3% dintre turiștii nerezidenți și-au organizat singuri sejurul, 38,3% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism,13,1% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei, în timp ce 9,3% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în primele nouă luni din 2023 a fost avionul, folosit de 74,9% din numărul total de turiști, în timp ce 17,3% au utilizat autoturisme proprii, 5,7% autocare și autobuze, 0,8% ambarcațiuni fluviale și 0,4% tren și 0,9% au sosit cu alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.).

În trimestrul trei, numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 650.300, cheltuielile acestora însumând 1,7 miliarde de lei (în medie 2617 lei/persoană).

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul III 2023, 46,5% au călătorit în scop de afaceri, cheltuielile acestora reprezentând 49,9% din totalul cheltuielilor. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul III 2023, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,7%), urmată de cheltuielile în restaurante și baruri (18,8%) și cele pentru cumpărături (14,1%).

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul III 2023, 53,5% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 50,1% din totalul cheltuielilor. Din totalul cheltuielilor în acest scop, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (46,1%), urmată de cheltuielile în restaurante și baruri (17,2%) și cele pentru cumpărături (15,4%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
cazare
turism